Gå til sidens hovedinnhold

Hverdagen kommer ikke til alle

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Store deler av samfunnet vender tilbake til noe som ligner mer på hvordan vi levde før koronapandemien kom til Norge. Det er fremdeles mye vi må passe på, når det gjelder håndvask, nærhet til andre og store folkemengder, men hverdagen vil være mindre berørt for de fleste. Men ikke for alle.

En stor gruppe har fremdeles større begrensninger i hva som er trygt, og kommer sannsynligvis til å ha det slik lenge. Det gjelder alle de som er ekstra utsatt for risiko, dersom de skulle bli smittet av korona. Denne gruppen omfatter alle over 65 år og mange med underliggende sykdommer.

Innenfor denne gruppen er vi særlig bekymret for de sykeste av de eldre som allerede lenge har levd i ensomhet og uten nærkontakt med sine kjære på grunn av restriksjonene. Vi har derfor bedt Helse- og omsorgsdepartementet endre retningslinjene, slik at det kan legges til rette for trygt samvær på sykehjemmene, med lokale og individuelle tilpasninger.

Vi har fått mange bekymrede og fortvilte meldinger fra pårørende, og det er spesielt situasjonen til personer med demens som har vært urovekkende. Da landet stengte ned, mistet mange mennesker viktige tilbud om aktivitet, kontakt og støtte. Vi er særlig bekymret fordi demenssykdommen kan utvikle seg raskere dersom sykehjemsbeboere og hjemmeboende med demens ikke får normalisert sin hverdag med mer sosial kontakt og aktiviteter.

Derfor er vi glad for meldingene som kom torsdag kveld med en plan for gjenåpning av tjenester, og at det er varslet nye råd som åpner for sosial kontakt med de som bor på sykehjem. Vi vil oppfordre sykehjem og kommuner over hele landet til raskest mulig legge til rette for besøk og gjenoppta tjenester i hjemmet og dagtilbud, innenfor de rammer som trengs for å beskytte sårbare mennesker mot smitte.

For at hverdagen skal bli mest mulig normal også for de sykeste eldre, oppfordrer vi også alle til fortsette dugnaden, følge smittevernrådene, og se om det er noen i nærmiljøet som trenger en håndsrekning eller et besøk.

Kommentarer til denne saken