Covid 19-viruset og regjeringa har fart stygt fram mot alle som setter pris på å spise et godt måltid på spisesteder. Med full skjenkestopp kommer som kjent ikke den gode matsmaken til sin fulle rett, og naturlig har derfor mange spisegjester valgt å ikke oppsøke sine spisesteder.

Nytelse av alkohol gjør lite til eller fra for smittefaren i og med at samtlige spisestedeiere, og andre etablissementer som lever av alkohol alene, knapt noen gang har skjenket for mye alkohol i glassene. På samme måte finnes det vel nesten ikke spisegjester som drikker fra de samme glass en slik mengde alkohol at de får en promille som er tilstrekkelig høy til at de kan smitte andre med Covid 19 eller finne på andre ting de ikke bør gjøre.

Den totale skjenkestoppen hadde nå vart så lenge at myndighetene torsdag 13. januar endelig evnet å ta innover seg at mange mennesker har et naturgitt mentalt og fysiologisk behov for å innta alkohol sammen med maten når de spiser ute. Det er slett ikke så lett å opparbeide den rette sinnsstemningen og lykkerusen når et måltid må inntas sammen med bordvann, mineralvann, alkoholfritt øl eller annet alkoholløst skvip. En kan jo bli deprimert av langt mindre. Det er heller ikke noe lystig alternativ å måtte begi seg til et et statlig Vinmonopol-utsalg for deretter å ta seg hjem og innta et egenlaget eller tilkjørt måltid med de tilhørende innkjøpte polvarer.

Spredning av en eventuell ny skummel mutant av Covid 19 bør i alle fall ikke få lov til å rive ned den møysommelige innsatsen som er gjort de siste tiårene for å etablere et kontinentalt, høykulturelt og dannet drikkemønster her i landet, som gir mulighet for et jevnt konsum av øl, vin og sterkere edle dråper til både hverdag og fest. Uansett bør vel uansett være opp til hver enkelt hvor mye promille de vil ha før de forlater etablissementet for deretter å bevege seg ut i fri luft og gi seg i vei til eget hjem eller til et eller spennende evenement. Vi vel ikke ha diktaturtilstander her til lands.

Når det gjelder vaksinevegrerne, så er det sannelig på høy tid at de nå virkelig tenker nøye gjennom det faktum at de indirekte har vært med på å fjerne all den kosen som mange restaurantgjester er vant til å oppleve i glassene som funkler foran dem med øl, vin, brennevin og likører.

Inngrodde vaner er vanskelig å vende. Det er spesielt vanskelig å vende en gammel vane og en inngrodd trang til å drikke alkohol når man inntar et måltid på et spisested. Dette er noe alle burde ha forstått og tatt innover seg for lenge siden. Så derfor til alle alkoholnytere og deres sympatisører: Stå fram og kjemp for at myndighetene med alle sine Covid 19-restriksjoner for all framtid styrer langt unna det å fjerne alkoholen fra spisegjestenes bord.