Hvem er ansvarlig for ferieavfallet?

ANSVAR: – Kommunene har ansvar for innsamling og håndtering av husholdningsavfall – og det inkluderer avfallet du genererer på hytta. De har også plikt til å samle inn avfall fra offentlige utfartssteder, påpeker artikkelforfatteren.

ANSVAR: – Kommunene har ansvar for innsamling og håndtering av husholdningsavfall – og det inkluderer avfallet du genererer på hytta. De har også plikt til å samle inn avfall fra offentlige utfartssteder, påpeker artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Har du opplevd at avfallet håndteres ulikt der du bor og der du ferierer? I år legger de fleste ferien til Norge, og i vårt langstrakte land varierer det hvordan avfallet håndteres. Det er flere grunner til det.

Det viktigste først: Også ferieavfall går til gjenvinning. Og gjenvinning nytter. Det meste av avfallet vårt blir gjenvunnet og andelen øker. Avfallet vårt blir til nye produkter, biogass, kompost eller varme og energi.

Så til forklaringen: Kommunene har ansvar for innsamling og håndtering av husholdningsavfall – og det inkluderer avfallet du genererer på hytta. De har også plikt til å samle inn avfall fra offentlige utfartssteder.

Næringsaktører er selv ansvarlig for sitt avfall. Det betyr at avfall fra hoteller, campingplasser og lignende bli samlet inn i deres regi. Dette fører igjen til forskjeller i innsamling og håndtering.

Både kommuner og næringsaktører velger de løsningene de mener passer best til de lokale forholdene. Noen legger opp til kildesortering, altså at du selv sorterer avfallet ditt før du gir det fra deg, mens andre legger opp til ettersortering i moderne anlegg. Noen kommuner bruker poser med forskjellige farger for å sortere avfallet, mens andre velger beholdere med forskjellig farge. Befolkningstetthet, geografi, topografi og mer er med på å bestemme hvordan kommunene og næringsaktørene håndterer innsamling og sortering.

Uansett hvor du ferierer – om det er hjemme, på hytta, på campingen eller på hotell – skal avfallet gjenvinnes. Det er kommunene og næringsaktørene som er ansvarlig for å få det til å skje, men det går ikke uten din innsats.

For å finne ut mer om hvilke løsninger som gjelder der du er på ferie, kan du kontakte kommunen, eller finne mer informasjon på nettsiden www.sortere.no.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags