Jeg liker en god debatt, spesielt med godt selskap rundt et stort bord. Ansamlinger med mange mennesker er dessverre litt sjeldent i disse tider, så jeg begynte å følge mer på nettsider som YouTube, Reddit og ikke minst Facebook.

I den lokale Facebook-gruppen for Gjøvik skrev jeg et innlegg der jeg kritiserte debattkulturen og mangel på det jeg vil kategorisere som folkeskikk. «Få på deg underbuksa å dra nisselua opp fra øynene så kanskje gangsynet kommer tilbake» er et av eksemplene jeg la frem som administrator skrev, og jeg syntes ikke bidrar til god debatt. Et par timer senere hadde det kommet inn ganske mange «likes» og kommentarer, så det virket som mange var enige med meg.

Da jeg senere på kvelden skulle svare var innlegget fjernet, og jeg kan bare anta at administratorene ikke likte kritikk mot seg selv. Ironisk nok er det de som krever «høyt under taket» som benytter seg av makten til å sensurere.

Så hvem burde egentlig ha denne makten? Uansett om det er mindre eller større grupper er det ofte få individer som startet tidlig som nå bestemmer regler og hvem som skal høres på slike sider. Så da har man valget om å støtte opp de som har fått monopol lokalt, eller prøve å starte noe bedre. Jeg tror dessverre at mange grupper kan føre til økende polarisering og dermed heller ikke være ideelt. Burde man ha en representant fra forskjellige bakgrunner som styrer? Burde man ha valg av administrator?

Jeg har egentlig ikke noe godt svar å komme med, og tviler på at alle blir fornøyde uansett løsning. Det jeg har lært er uansett om det er aviser, selskaper eller enkeltindivider så kan de alle gjøre feil å misbruke makten de sitter med. Vi engasjerte sjeler må derfor være obs på dette og kreve at ting blir gjort rettferdig.

Håper mitt er at i fremtiden kan man ha takhøyde, men fortsatt være hyggelige mot hverandre. Jeg kommer til å fortsette å prøve å ha god debatt mens jeg tar en liten pause fra politiske grupper, og hørt at ungdommen flykter fra Facebook uansett. 2021 blir muligens året der jeg foretrekker at stortingsvalget blir diskutert på TikTok!