Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer ofte i lag som gjør det dårlig over tid? Jo; treneren må gå

oa mener

Hva skjer ofte i lag som gjør det dårlig over tid? Jo; treneren må gå. Ofte etter tungt press både ovenfra og utenfra. Siv Jensen kom dette i forkjøpet da hun torsdag overrasket med kunngjørelsen av at hun verken stiller til gjenvalg som partileder eller stortingspolitiker.

Kolleger, motstandere og kjennere er alle rause i beskrivelsen av Frp-dronningen, både som politiker, leder og menneske. Det er da også litt av en reise hun har tatt Fremskrittspartiet med på. På samme måte som det er litt av ei reise det så ofte skandalerammede partiet har gitt sin mangeårige leder. Gjennom årene har lederen måttet bale med alt fra overgrepssaker til økonomiske forbrytelser og åpenlyse krangler.

Det har gått på et vis, uten at Jensens lederskap har vært gjenstand for vedvarende direkte angrep og spekulasjoner – slik som for eksempel Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre bærer tungt i sekken.

Det hører også historien til at Jensen forlater et parti med sin laveste oppslutning på mange år. Gjennomsnittet for februarmålingene var under 8 prosentpoeng. I en undersøkelse for Aftenposten svarer kun 37 prosent av dem som stemte Frp ved forrige stortingsvalg at de vil gjøre det samme i høst.

Kanskje feilberegnet partiet da de trumfet gjennom «frexit» fra regjeringen rett før pandemien tok tak i oss i fjor. Planen var å øke oppslutningen ved å vise muskler som avgjørende støtteparti utenfor regjeringen. I stedet satte partiet seg på sidelinja i en pandemihåndtering som tilsynelatende har styrket regjeringspartiene. Nå har Frp i stedet funnet sammen med den brede opposisjonen i flere saker, som kanskje overrasker en ihuga Frp-er.

Med oppslutning på bunnivå kan det antakelig bare gå en vei for Frp. Slik sett var Jensens timing god. For det som også ofte skjer når et lag skifter trener, er en umiddelbar boost. Nå får Frp etter alt å dømme en ny kvinnelig leder som kjører elbil. Hun er kontroversiell så det holder, og representerer ifølge den tidligere partinestoren Per Sandberg en destruktiv fløy av partiet. Han tror Listhaugs Frp vil kjøre på inn i post-korona med mer nasjonalisme og mer misnøye. I så fall får vi se om velgerne oppfatter det som en alternativ politikk – eller ren surving.

Kommentarer til denne saken