Den senere tids utvikling i lokalavisa opptar meg. Jeg er stor tilhenger av lokalavisa og den funksjonen redaksjonelt stoff har i et lokalsamfunn. Voksende fokus på lønnsomhet og annonsører som krever – og får – spalteplass er ikke bare kritikkverdig, men det skaker ved tilliten til lokalavisen som en kompetent og nøytral nyhetsformidler og samfunnsaktør.

I ulike sammenhenger har jeg og flere med meg tatt opp dette spørsmålet til redaksjonen: hvor det er blitt av avisas dekning av lokale arrangementer? Hver gang henvises det til at OA forventes av moderorganet Amedia å skrive saker som genererer nye abonnenter og yngre lesere. Når det gjelder lokalavisas kapasitet til å dekke vårt fabelaktige kulturliv, er det generelle svaret fra redaktøren at avisen ikke lenger har egne kulturjournalister eller kapasitet til å dekke alt som skjer. Man oppfordres innimellom til å sende inn egne reportasjer på det såkalte «Kulturhuset», avisas egen side for innsendte saker, men der er det ikke heller garantert at saken kommer på trykk. Dessuten kan man fra kulturfaglig ståsted spørre seg hva som er poenget med å selv sende inn bilder og omtaler om og fra egne arrangementer. Egenprodusert stoff får aldri erstattet journalistisk dekning av et arrangement. Til den type ukritisk formidling av egne prestasjoner har vi sosiale medier. Av lokalavisen forventer vi noe mer.

Oppdraget fra Amedia om lønnsomhet om å tiltrekke seg nye lesere har OAs ledelse og redaksjon tatt på det dypeste alvor om jeg skal vurdere prioriteringene av det stoffet de har prioritert. De fremstår som en helt ordinær tabloidavis. Der det vises til lav kapasitet til å sende journalister til å dekke kultur eller lokale evenement forøvrig, er det ikke måte på hvor solid realitykjendisers deltagelse i TV-programmer dekkes.

Det påstås hardnakket fra avisens redaktører at dekning i OA ikke påvirkes av antall kroner man putter i annonser. Dem om det. Det er i så fall påfallende at show og konserter OA sponser får spaltemeter på spaltemeter, mens eksempelvis Bylivsdager, der lokale artister,

arrangører, teknikere, kommune, koordinatorer og ikke minst publikummere deltar, ikke får så mye som en notis i etterkant av arrangementet. Det samme gjelder flere av de flotte konsertene på Hovdetoppen, bakgårdskonsertene på Kaffka, Toner fra Tunet, kirkekonserter og lokale teaterproduksjoner som har funnet sted i sommer - på tross av pandemien.

En ting er at OAs redaktører åpenbart er mer opptatt av å oppfylle Amedias krav til lønnsomhet enn å benytte seg av kompetansen til de fantastiske journalistene og fotografene, som enn så lenge er ansatt i avisen. En annen sak er at vår kjære lokalavis stilles på sidelinjen hva gjelder kredibiliteten og forankring hos den kulturinteresserte delen av lokalbefolkningen på grunn av redaktørenes prioriteringer.

Til orientering var det bare i helga konsert med Eva Weel Skram, Knut Anders Sørum, Grete Kvingedal, Frifant, Anna of the North, Mall Girl, Audun Kleive, Jon Balke, Ellen Andre aWang , Mattis Myrland, og Power Supply, humorshowet Tullprat, pop og pizza, danseforestillingen «...så mange lengsler å spekulere i», talentshow i Gjøvik Hallen, og friluftsgudstjeneste. For å nevne noe. Musikkom, Gjøvik kommune, SiT, Byen vår Gjøvik og GOA har sammen sørget for en hel måned med kulturarrangement avvikla trygt innenfor de gjeldende smittevernsrestriksjoner. Dette er til stor glede for såvel kulturaktører som publikum. Men ingen av disse arrangementene var altså interessante nok til at OA hadde mannskap nok på jobb til å skrive om dem.

Redaktørene bør i løpet av sin tid i redaktørstolen ha fått tilstrekkelig kjennskap til lokalt forankrede artister. De burde se verdien av at vår region har flere kulturutøvere i verdensklasse. Det burde være en del av lokalavisens samfunnsmandat å kunne skrive om det som skjer i lokalsamfunnet, selv på evenementer der OA ikke er medarrangør eller sponsor.

Jeg ønsker en saklig og konstruktiv debatt lokalavisas kulturseksjonen hjertelig velkommen og håper flere engasjerer seg og kommer med innspill.

Dette er et leserinnlegg. Leserinnlegget kommer fra en ekstern bidragsyter og gir uttrykk for skribentenes meninger.