Gå til sidens hovedinnhold

Hva mister vi ved å legge ned Reinsvoll sykehus?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronapandemien har påvirket så å si alle. Mange sliter mer med ensomhet og depresjon. Nå som flere sliter, er det lurt å legge ned døgnplasser? Nei, det er det ikke. Likevel er det dette som har skjedd og skjer. Det trengs flere plasser for å hjelpe, ikke færre.

Flere ber også om hjelp, men må vente lenge på å få den. Når de først tørr å spørre om hjelp, har de som regel alt da gått i lang tid med problemene.

Planen til de som styrer, er et storsykehus som behandler både psykiatri og somatikk. Hvorfor kan ikke Reinsvoll få bestå? Som Ingrid Hartveit Svendsen sier: «Vi (Reinsvoll sykehus) kan ikke bare tilby samtaler og medisiner, men flotte turmuligheter, svømmehall, spinninghall, gapahuk, hester og tennisbane med mer. Alt ligger godt til rette for å fremme psykisk helse i disse landlige og skjermede omgivelsene.»

Vil et storsykehus ha mulighet til dette? Tenk også hvis du sliter psykisk og trenger hjelp og innleggelse, men vil helst ikke at så mange skal vite om det. Så blir du plassert på et storsykehus hvor naboen din er innlagt med brukket arm. Hen tørr kanskje ikke gå ut av avdelingen for å få litt frisk luft en gang, fordi risikoen for å møte på denne naboen er høy. Hen vet da at det kan bli spørsmål som «hvorfor er du her?» Skal hen da bare sitte på avdelingen og være redd? Tenk hvis hen da hadde vært på Reinsvoll, med fin beliggenhet og gode turmuligheter, samt tilgang til flere andre aktiviteter og dyr. Høres ikke det litt hyggeligere og bedre ut?

Det er også planer om å flytte Kringsjåtunet til Sannerud. Eller flytte blir jo ikke riktig ord, siden det ikke er noen planer om å bygge opp tilbudet igjen på Sannerud. De har bare planer om nedleggelse.

Hilde Haremo Andreassen skrev et innlegg i oa om dette, hvor hun blant annet sier «Hvorfor endre et tilbud, når det fungerer så godt?» Jeg kunne ikke vært mer enig. «Jeg kan ikke forstå denne avgjørelsen, for den vonde sannheten er at om ikke Kringsjåtunet hadde eksistert, så hadde ikke jeg eksistert heller,» forteller hun videre.

Det er den vonde sannheten. Å spare penger burde ikke gå over det å redde liv.

Jeg kan si; den vonde sannheten er at om ikke Reinsvoll hadde eksistert, så hadde ikke jeg eksistert heller.

Kommentarer til denne saken