Fremskrittspartiet har i flere tiår sagt at skatter og avgifter på typiske grensehandelvarer må ned. Det har seg nemlig slik at Norge subsidierer Sverige med flere milliarder i året, grunnet det store skatte- og avgiftstrykket her til lands. Derfor var det en glede å se at Senterpartiet endelig diltet etter, og sa det samme. Men det viser seg fortsatt at Senterpartiet er naive.

Da koronapandemien slo inn over oss i mars, og grensene til Norge ble stengt, var det mange butikker som opplevde vekst i kundemassen, og behov for flere ansatte. Norgesgruppen har siden mars ansatt over 2000 nye personer som følge av stengte grenser og langt mindre handelslekkasje til Sverige. Foreløpig er denne økningen i arbeidsplasser kun midlertidig, dette må politikerne gjøre noe med det!

Fremskrittspartiet mener staten har sponset Sverige lenge nok, og forhandler nå med regjeringen om å senke avgiftene på grensehandelsvarer som tobakk, alkohol og brus ned til svensk nivå. Dette er noe man også skulle tro Senterpartiet ønsker, da de tidligere har sagt at de ønsker å sikre norske arbeidsplasser.

Da Senterpartiet torsdag 27. november presenterte sitt forslag til statsbudsjett for Norge, skulle man tro de også foreslo å få ned avgiftene på grensehandelsvarer, slik at vi kan skape arbeidsplasser i vårt eget land. Dessverre er Trygve og Senterpartiet fortsatt naive, og forstår ikke hva som faktisk skaper arbeidsplasser her til lands. Senterpartiet forslår i sitt forslag til statsbudsjett, å senke matmomsen ned til svensk nivå. Vel og bra dette, men det er ikke her hovedproblemet til grensehandel ligger. Alkohol og tobakksavgifter i Norge ligger skyhøyt over svensk nivå. En snusboks i Norge koster 90 prosent mer enn i Sverige, mens en ketchupflaske er 15 prosent dyrere.

Det er vanskelig å skjule at det er alkohol, tobakk og i mange tilfeller brus som lokker nordmenn over grensen til Sverige, samtidig som mat også handles inn når man er over grensen. Trygve Slagsvold Vedum ble i et intervju konfrontert med forslaget til Senterpartiet som innebærer at avgiftene på alkohol og tobakk blir stående på dagens nivå, hvor han derpå fikk problemer med å svare for seg. Det er på tide at Vedum tar norske arbeidsplasser på alvor, og ikke prøver å le bort konfrontasjoner han ikke kan svare for. For det er jo ikke slik at alkohol i Sverige er sunnere enn den i Norge, som man skulle tro Vedum mener, når han sier folkehelsen er grunnen til at Senterpartiet ikke ønsker å senke avgiftene.

Det er naivt å tro at nordmenn vil slutte å handle i Sverige kun på bakgrunn av matmomsen. Det er på tide at norske arbeidsplasser blir tatt seriøst.