Gå til sidens hovedinnhold

Hva har man å tape på å få renset lufta?

oa mener

To avgjørelser med enorm betydning for regionen faller denne våren. Både når det gjelder rv4 og i sykehussaken er det mer å jobbe for enn det innstillingene legger opp til for regionen. Et massivt engasjement er vist fra politikere, næringsliv, organisasjoner, institusjoner og privatpersoner. Det er all mulig grunn til å holde dette trykket oppe i ukene framover.

Derfor er det underlig at flere av fylkesårsmøtene som pågår i disse dager ikke tar sykehusdebatten, for riktig å bardunere sitt syn på saken – også etter alt som er lagt fram, skissert og diskutert siden før jul.

I helga møtes både Innlandet Ap og Innlandet SV til sine respektive digitale årsmøter, uten at noen av dem mener det er behov for en ny debatt om sykehussaken.

– Feigt, sier leder Kristin Stensrud i Gjøvik Ap i denne ukas utgave av OA-podden. Hun skulle ønske at Innlandet Ap åpnet for å ta diskusjonen, framfor å henvise til tidligere prosesser og representantskapets vedtak fra i fjor.

Innsendte forslag og ulike utspill taler for at det er ulike syn på framtidas sykehus også innad i Innlandet Ap. Hva har man å tape på å få renset lufta? Oppland Sp tok nylig hele runden i saken på sitt fylkesårsmøte. Alle fikk si sin mening, så fikk flertallet råde. Derfra kan alle gå videre med visshet om at en har sagt sitt. Men Innlandet Ap ønsker altså ikke å åpne for denne debatten nå.

Den fortsetter likevel på full styrke på andre arenaer. Kommende uke er det ventet temperatur når fylkespolitikerne skal diskutere fylkeskommunedirektørens innstilling til Innlandet fylkeskommunes høringsinnspill i saken. Det innstilles på at fylkestinget fortsatt mener Mjøssykehuset må ligge ved Mjøsbrua, mens det ikke legges opp til stillingstakende på hvor de øvrige sykehusene skal ligge.

Her vil motstridende meninger møtes til debatt, og det blir spennende å se i hvilken grad fylkestingsgruppene klarer å stå samlet når stemmene til slutt skal telles opp.

Vi tror og håper på en politisk behandling på fylkestingsnivå som kan bidra til at Helse sør-øst foreslår å flytte Mjøssykehuset tilbake til Moelv, etter en godt forankret demokratisk prosess.

Kommentarer til denne saken