Gå til sidens hovedinnhold

Hva er galt med EU?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nei til EUs mange innlegg i OA får meg iblant til å tenke på Kellyanne Conway, Donald Trumps medarbeider, som for fire år siden lanserte begrepet «alternative fakta». Det som skrives om EU, EØS og brexit, er i stor grad basert på ikke-dokumenterte påstander.

Norge forhandler nå intenst med Storbritannia for å få en god avtale etter brexit. Noen av skremslene fra EEC- og EF-striden kan nå bli virkelighet. Den gang ble det hevdet at fiskere fra hele Europa skulle få fiske helt inn i fjæresteinene våre. I dagens forhandlinger krever britene at deres fiskere skal få slippe til i norske farvann. Et annet viktig krav er å øke vår import av deres landbruksvarer (store mengder ost, blant annet).

EU-landene er ikke våre fiender. Svensker og dansker har alltid følt seg som europeere og finner det helt naturlig å samarbeide med de øvrige EU-medlemmene. Hva er det med nordmenn som ikke vil det? Er det slik at mange tror at Norge er mye viktigere for EU enn omvendt? Kan Nei til EU oppgi hvilke EU-medlemmer som er blitt tvunget til å oppgi kontrollen over eller å avgi sine naturressurser for å oppnå medlemskap? (Jamfør ACER-spørsmålet).

Den organisasjonen som i dag kalles EU, er blitt til etter en lang prosess. Tanken om å skape varig fred i Europa etter 2. verdenskrig ble til før krigen var over. Mange av grunnleggerne hadde selv hatt lange opphold i Hitlers konsentrasjonsleirer. Det hadde også vår senere statsminister Trygve Bratteli. Da han kom hjem til Norge, bokstavelig talt mer død enn levende, tok det mange år før han kunne delta i gjenreisningen av landet. Foran stortingsvalget i 1973 annonserte han at han ønsket at Norge skulle søke om medlemskap. Han ble nærmest beskyldt for å være landsforræder (jamfør slagord av typen «Nei til salg av Norge!»)

Nei til EU har mange trosfeller i Europa. Felles for dem er et tydelig brunskjær. Det tyske nynazistiske NPD ble forbudt, men arvtakeren AfD (Alternativ für Deutschland ) fortsetter i samme spor med EU-kritikk. I Frankrike er EU skyteskive for Marie Le Pens parti, i Italia har Mussolini-beundreren Matteo Salvini stor oppslutning som innenriksminister og leder av Lega Nord. Nederlands Geert Wilders kan også nevnes. Brexit-forkjemper nr. 1, Nigel Farage, er også tilhenger av konspirasjonsteorier og så videre. At også Donald Trump var sur på EU hele tiden, sier seg selv.

At EU har fått Nobels fredspris, er fortjent. Vår verdensdel har knapt hatt en så lang sammenhengende fredsperiode noensinne.

Kommentarer til denne saken