Husker du øksemorderen fra Søndre Land?

FORTELLING: Trygve Ramnefjell gestaltet Narumsbakken i en dramatisk gjenfortelling av hans siste timer.

FORTELLING: Trygve Ramnefjell gestaltet Narumsbakken i en dramatisk gjenfortelling av hans siste timer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

186 år er gått siden det som var norgeshistoriens største massedrap før 22. juli 2011.

DEL

Fire hugg og påfølgende saging måtte til for å henrette Nils Nilsen Narumsbakken, øksemorderen fra Søndre Land.

NRK har langfredag laget en omfattende fortelling om hvordan åtte mennesker på husmannsplassen Kanten ble drept med øks da Narumsbakken kom for å få tak i et lommeur.

Lommeuret hadde han tusket til seg under en auksjon noen dager tidligere, og solgt det videre til en annen mann i bygda.

Uret ble funnet av Lars Rødnes, som er blitt beskrevet som Søndre Lands svar på Sherlock Holmes, og det var han som fikk besøk av Narumsbakken.

Narumsbakken var en stor og sterk kar, og hadde mye sinne i seg. Det gikk historier om at han blant annet hadde slått i hjel ei ku da han ennå var i tenårene, og var kjent i bygda som hevngjerrig og tyvaktig.

– Det er ganske sikkert at det var her på denne steinen at henrettelsen av Nils Narumsbakken skjedde, sier lokalhistoriker Lars Erik Narmo til NRK.

Mellom fylkesveg 34 og den gamle Valdresbanen ligger det en stor flat stein, og det er her man mener Narumsbakken endte sine dager foran over 2.000 tilskuere.

– En av naboene her, Alf Strandeng, fortalte meg at hans bestemor hadde vist ham denne plassen. Bestemora hadde fått informasjonen fra sin bestemor igjen, som så vidt kunne huske det som skjedde, sier Narmo.

I fjor var vi med da Trygve Ramnefjell på dramatisk vis fortalte om Narumsbakkens siste timer. Les mer og se video her:

Artikkeltags