Det går mot et forbud mot import av gatehunder

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Nå må du ha hatt hunden i hus i et halvt år før du tar den med hjem. Det skriver NRK Hedmark og Oppland.

Forrige uke behandlet næringskomiteen et forslag fra Senterpartiet om å forby importering av gatehunder fra utlandet til Norge. Det skal være tverrpolitisk enighet om å stramme inn regelverket.

Innstramming

I 2012 ble regelverket for import ledigere, men det har møttet motstand. Veterinærinstituttet, veterinærforeningen og Mattilsynet har lenge ment at mange av dyrene som importeres truer både dyrenes og menneskets helse.

– Vi syns det blir meningsløst at det skal være så lett å importere dyr til Norge, når så mange kompetente mennesker fraråder dette, sier leder i næringskomiteen og stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad til NRK.

Ifølge NRK valgte Senterpartiet å legge vekk forslaget om å innføre et totalforbud, men fikk med seg næringskomiteen på å be Mattilsynet gjennomføre en innskjerping av importering. Noe som i realiteten gjør import av hunder nærmest umulig.

Frykter sykdommer

I oktober i fjor ble det funnet en klassisk hjerteorm hos en spanskimportert hund i Kristiansand. Parasitten er en av dem Mattilsynet frykter mest.

– Her i distriktet har jeg heldigvis ikke sett noen tilfeller av hjerteorm hos hunder, sa veterinær Tore Berg ved Smådyrsykehuset i Gjøvik til OA i oktober.

Han gikk den gang ut med en advarsel mot å importere hunder eller ta med hunder til utlandet om man ikke må.

Bakterier

Han opplyser at symptomene på hjerteorm er hoste og dårlig kondisjon. Hjerteormene, som kan bli om lag 30 centimeter lange, lever nemlig i hjertet og lungene til hunden.

Farlig hjerteorm er dessuten bare en av mange parasitter som hunder kan bli smittet av I mange land nedover i Europa er det sett flere tilfeller der hunder bærer multiresistente bakterier. Disse hundene kan smitte eierne med bakterier som gjør dem immune mot antibiotika.

– Det er vår plikt å hjelpe

Jenny Rolness er med i ei samarbeidsgruppe i sosiale medier som som jobber for hjemløse hunder. Hun reagerer på en eventuell innskjerping av reglene og at de kun skal gjelde omplasseringshunder.

– Vi mener at innskjerpet forvaltningspraksis knyttet til kun omplasseringshunder, mens importen av avlsdyr og brukshunder ikke skal påvirkes vesentlig og heller ikke reise med egen hund, er totalt feilslått. Dette er diskriminering av en gruppe hunder, uten å vektlegge smitteforebyggende tiltak i forhold til annen hundeimport eller reise med hund, skriver Rolness i en e-post til OA.

Hun mener det er fullt mulig å få til en trygg import ved å innføre særregler, og viser til tiltakene Mattilsynet allerede har innført når det gjelder hunder fra Romania.

– I stedet for å utestenge alle hjelpetrengende hunder bør det legges til rette for et regelverk som gjør at vi kan fortsette å hjelpe. Disse hundene er blitt hjemløse på grunn av oss mennesker, og det er vår plikt å hjelpe dem, sier Rolness.

Artikkeltags