Veterinærer vil forby import av gatehunder

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ni av ti veterinærer sier de vil forby import av såkalte gatehunder til Norge. Mange av hundene har sykdommer som er farlige for dyr og mennesker.

DEL

Det overveldende flertallet for et forbud kommer fram i en ny undersøkelse blant veterinærer, skriver Nationen. 87,2 prosent av de spurte har hatt gatehunder til behandling, og hele 92,1 prosent mener import av slike hunder bør forbys.

– Det er gledelig at veterinærene er samstemte om forbud, og at de har en lik faglig tilnærming til gatehunder. Vi veterinærer jobber langsiktig for å sikre helsa til dyr og mennesker. Undersøkelsen er viktig for at vi skal ha et faktagrunnlag, sier president Torill Moseng i Den norske veterinærforening.

Mer enn en firedel av veterinærene – 28,6 prosent – har funnet sykdomsfremkallende mikroorganismer, sykdom eller lidelser som ellers er sjeldne i Norge. Moseng sier de importerte hundene ikke nødvendigvis er beskyttet, selv om reglene blir fulgt.

– Rabies kan utvikle seg selv om hunden er vaksinert, og vi vet at mange ikke har antistoffer på tross av at det i passet står at hunden er vaksinert. De kan også bringe med seg antibiotikaresistente bakterier som smitter mellom dyr og mennesker.

I 2016 kom snaut 400 gatehunder til Norge som kommersiell import. I tillegg importeres mange tidligere løshunder privat av sine nye eiere.

(©NTB)

Artikkeltags