Peder Zeiner Christiansen har trent alt fra servicehunder, til minehunder i forsvaret.

Hør podcasten med den erfarne hundemannen her:

Christiansen startet som hundefører i førstegangstjenesten for 20 år siden, og det har gått i et siden da.

– Det meste vi kan, har vi lært av deg, sier Stine Langerud og Line Emilie Villanger.

Gener til gru og glede

Christiansen har en forkjærlighet for rasen Working springer spaniel.

– Det er en av verdens beste arbeidshunder, sier Christiansen.

Med 20 års yrkeserfaring med hunder er han en fagmann som damene i hundene på Toten ser opp til.

Han er derfor en naturlig gjest når Stine og Line Emelie vil utforske hundens atferd. Atferd som styres av lyster og drifter, men som kanskje ikke er helt etter eierens ønsker.

– Det kan være en grunn til at akkurat din hund er mer utfordrende å trene, og det kan handle om medfødte instinkter som følger den rasen, sier Line Emilie og Stine.

– Genetiske egenskaper kan være til glede, og til forskrekkelse, sier Christiansen.

Hundens drifter

Hundens drifter eller lyster kan være ting som jakt, og en hund med sterke jaktdrifter vil naturlig være interessert i ting som beveger seg. Det vil kunne gjøre hunden ivrig eller urolig.

– Kanskje noen vil si at den er ulydig, men den responderer bare på medfødte drifter som er ment til å bli brukt til noe, sier Christiansen.

– Vi ser ofte på kurs at hundeeiere ikke helt forstår hvorfor for eksempel en border collie gjeter og jakter i hverdagen, sier Line Emilie og Stine.

– Hundene har behov for å få utløp for driftene den er født med, litt som oss. Hvis vi har mye energi men ikke blir utfordret eller får mestring på de tingene vi har veldig lyst til å gjøre, så kan det hende vi gjør mindre konstruktive ting, sier Christiansen.

Viktig valg

Nordmenn har svært mange krav til hva en hverdagshund skal kunne, og mange stiller spørsmål rundt sin hunds av og til merkelige atferd.

– Hvorfor biter hunden? Hvorfor stikker den av? Mange kjøper hund og ender opp med å kjenne på at det ikke sto helt til forventningene, men dette kan ha naturlige grunner, sier Stine og Line Emelie.

– Det er veldig vanskelig, men også viktig å velge rett rase når man kjøper seg en valg, sier de to.

I denne episoden deler Peder Z. Christiansen sine betraktninger fra et langt hundeliv. Betraktninger som er relevante for alle hundeeiere.

Her er noen tidligere episoder av Hundene på Toten: