Gå til sidens hovedinnhold

Hundekjørere på sjarmoffensiv: – Bli med på tur med hundene våre

Lurer du på hvordan det er å sitte i ei vogn bak et hundespann? Møter du opp på Skumsjøen 18. september, kan du finne det ut.

Trekkhundgruppa i Varde IL ønsker å vise litt hva de driver med og hvorfor det er litt lyd og bråk rundt hundene deres.

– Derfor stiller vi opp på Skumsjøen med 140 hunder, ti såkalte trollvogner og byr på en tur i de naturskjønne omgivelsene ved Skumsjøen, sier Jan Kåre Heiberg, i spissen for styret i Varde IL trekkhund.

Han håper det kommer «flere hundre» denne familiedagen, slik at det også kommer inn noen kroner i en slunken klubbkasse. De tar en liten sum per tur.

– I tillegg vil det også være mulig å kose med valpene vi har med oss. Og utsikten til Skumsjøen og omgivelsene rundt er gratis, sier Heiberg med et smil.

Han er klubbens mest profilerte medlem, men er langt fra alene. Nå er det i alt 36 medlemmer i denne undergruppa til Varde IL, hvorav rundt 20 er aktive hundekjørere.

– Flere satser mot Mush Synnfjell og Femundløpet, og Jan Kåre går for Finnmarksløpet igjen, sier Ronny Lindkvist.

Les også

Jan-Kåre var ikke i tvil om hvem som skulle få pengene som fulgte med prisen

Trenger rekruttering

Sammen med resten av gruppestyret gleder de seg til å vise folk hundene, utstyret og fortelle om virksomheten.

– Vi håper selvsagt at vi også kan rekruttere noen medlemmer. Det er ofte på slike arrangement at det starter for mange, legger Lindkvist til.

Trekkhundgruppa har bare eksistert i fem år, men har allerede vokst seg stor.

– Nå har vi også fått skikkelig fine løyper på Vardalsåsen, i alt 25 kilometer. Med tur-retur blir det 50 kilometer, sier Martin Stavem.

Kostbart og mye jobb

Løypenettet berører 27 grunneiere, som alle har gitt sin godkjenning.

– Det er vi veldig glade for. Det har ellers vært noen hindringer, men nå er løypa ryddet, og vi prøver å få kjørt den opp så godt det lar seg gjøre om vinteren. Da kan den også brukes av andre, enten du bruker truger, sykkel eller andre framkomstmidler, sier Jan Kåre Heiberg.

Det er kostbart og ikke minst mye jobb å holde løypa ved like, både sommer som vinter.

– Vi har ikke all verdens inntekter. Derfor håper vi at familiedagen kan gi oss noen kroner, sier styreleder Mikkel Johannessen.

Fem år siden

Det er nå rundt fem år siden trekkhundgruppa ble stiftet. Utviklingen må sies å ha vært stor, etter at de startet nærmest med ingenting.

– Vi har vært største klubb i Mush Synnfjell. Nå trener seks-sju spann til Femundløpet. Men vi savner noen juniorkjørere. Kanskje treffer vi på noen som blir interessert på familiedagen, sier Johannessen.

Jan Kåre Heiberg er klubbens desidert mest profilerte utøver. Han har kjørt hundeløp i ti år og ble nummer fire i Finnmarksløpet FL-600 i 2020.

– Planen er å delta igjen neste år, men en vet jo aldri slik situasjonen er for tida.

Finnmarksløpet i år ble avlyst på grunn av koronapandemien.

Dramatisk avslutning på Finnmarksløpet: Jan Kåre kjørte feil og mistet pallplassen

Jan Kåre (39) og Simen (38) i mål etter 80 mil over Norge på tvers

Kommentarer til denne saken