Gå til sidens hovedinnhold

Human-Etisk forbund fyller 60

Artikkelen er over 5 år gammel

Denne helgen feirer Human-Etisk Forbund (HEF) at det er 60 år siden stiftelsen.

Siden den gang har HEF markert seg som en møteplass og aktør for å fremme humanistiske verdier på et ikke-religiøst grunnlag, og som seremonileverandør ved livets store begivenheter.

– Historien om HEF er på mange måter en historie om frihet. Frigjøring fra tradisjon og tvang og frihet til å leve sine liv på den måten man vil, sier fylkesleder i Oppland, Tore Nyeggen.

Blant viktige kampsaker har vært avvikling av statskirkeordningen, religions- og livssynsfag i skolen som gir mer plass til etikk, filosofi og kritisk tenking, inkluderende semesteravslutninger som ikke er knyttes opp mot gudstjeneste og lik tilgang til verdige seremonirom som alle kan bruke.

En sentral oppgave for HEF er å tilby sekulære markeringer ved livets store begivenheter, som overgangen til voksenlivet.

– Vår opprinnelse, med borgerlig konfirmasjon, handler om frigjøring fra en religiøs tvang og plikt som mange opplevde, Et samfunn som blir både mer sekulært og får flere ulike religioner trenger noen felles verdier i bunnen, sier Nyegge.

Human-Etisk Forbund (HEF) ble stiftet 9. april 1956 og har i dag over 85.000 medlemmer, fordelt på 19 fylkeslag og 136 lokallag i hele Norge.

Kommentarer til denne saken