Det var en gong for lenge, lenge sea at det hendte no rart med en mølteplukker inne på Hadelandsåsen.

Han Hans Olsrud frå Moen hadde plukke mølte inni myrdraga mellom Skarvåsen og Lustjenn hele dagen. Det hadde regne my den sommar’n, og det var djupe gjørmehøl i dei langflate myren. Han måtte gå forsiktig for han visste at det var hengemyrer i det området.

Seint på æftan var ’n Hans innved Lustjenn. og bærsniken var nesten full ta mølte.

- Je får ta meg en rast før je går ner att tel bygda, tenkte ’n med og sætte seg på et røsslyngsvaberj ved tjennet.

Han fekk aue på ei ku som gikk og beite like litt lenger borte.

Han hadde aldri sett ei ku som var så vakker før. Hu var helt hvit med bare non stjerne liknende flækker rundt hærsen. Og hønna hennes var dei høgeste og flotteste han non gong hadde sett. Juret var stort og det såg ut som om det var my mjølk i det. Han syntes det var rart at ei ku gikk helt for seg sjøl der det ikke var no sæter i nærheten. - Hu borde snart mjølkes og, sa ’n tel seg sjøl.

Rundt hærsen tel kua hang det flere bjeller i et flott brodert band. Det var ei stor og tre små på hår side ta den. Det såg ut som om bjellen var laga ta gull. Når solstrålen traff dom, så glitre det så bjart at han nesten vart blinde, og når kua rørte på seg låt det så vakkert i bjellen at det hørtes ut som felelåt.

Han Hans var så trøtt og sliten at han la seg ner i den raulilla røsslyngen med bærsniken under hue og tenkte at her vil je hvile ei stynd og bare høre på den vakre bjellelåta.

Rett som det var kjinte ’n at aueløkka glei att og så sovne ’n der på svaberjet midt i møltemyra.

Da ’n vakne att var der skumring og skodde og uværsskyer på himmal, og så hørte’n at korpefugla skreik så stygt. - Nå blir det radt tordvær, tenkte ’n, - og je får nok se å komma meg ner att tel bygda før det blir mørke natta.

Han tok på seg bærsniken og såg vestover for å tenke ut å som var den riktige retningen for å finn stien som gikk ner tel Moen. Han var redd for å gå seg bort nå da det var tordvær og nesten mørkt.

Gjennom skodda på den andre sida ta myra fekk ’n aue på en flokk menneskjer som sto rundt den hvite kua. Men kua var bare så vidt synlig, for hu var halvvægas nere i et svart myrhøl. Han syntes det var merkelig at så my folk hadde kømmi opp på åsen så seint på kvæld’n. - Je får nå gå bort åt og se om je kan hjælpe tel med å få opp kua, tenkte ’n med seg sjøl. - Hu har nok gått neri i ei hengemyr.

Han Hans trudde det var non frå bygda som høldt på å hjelpe den stakkars kua, men da ’n kom nærmere såg ’n at det stakk romper ut tor høl i vømmelsbuksen tel mannfolka, og nedafor stakken tel kvinnfolka stakk det fram no som ligne på kuromper!

- Å nei og nei, tenkte ’n, - det må vara huldrefolket som prøver å redde kua si.

Han skjønte at det var dom som eide den hvite, vakre kua. Han hadde hørt at det fantes hulder innpå åsen, og han hadde og hørt at dom somme tider tok med seg menneskjer og tvang dom tel å bli varanes i hoppes med dom.

Han vart så redd at ’n flaug alt ’n orke over den søkkvåte myra for å komma unna og få gjømt seg. Men så tråkke’n neri et djupt gjørmehøl og vart sittanes bom fast. Han tok tak i ei dvergbjørk grein og prøvde å komma seg oppatt, men da søkk ’n enda lenger ner i hølet.

Og der kom non ta huldrefolka flygenes. – Hjelp – Hjelp, skreik ’n Hans, og et par huldrekarer kom bort åt. Dom snudde bakeinda mot ’n og sa at han skulle ta tak i rompen doms, så skulle dom dra ’n opp. Det gjorde’n og opp tor hølet kom ’n fortere enn fortest.

Da kom det ei huldrejinte bort åt ’n Hans. Hu smilte tel ’n, og så la a arma sine rundt hærsen hass og viske inn i øret hass: - Je vil at du skar vara med meg inn i berjet.

Hu var den vakreste jinta han non gong hadde sett. Hu hadde langt lyst krøllete hår som låg som en fin krans rundt fjeset hennes. Aua hennes var fiolett blåe med lange auevipper; hu var raulett og munn’ hennes var som et lite rødt hjerte, syntes ’n. Og så dufte det så fint ta den huldrejinta at ’n Hans vart helt ør. Han miste visst både sans og samling.

Jinta tok tak i armen hass og sa at han skulle bli med a hematt. Han Hans følgte med huldrefolket over myrer og skaukruller og steinrøyser. Det var som om dom svevde rett over ælva i Hæljedal’n, og så var dom ved huldrehula langt inne i Røsåsberjet.

Da ’n Hans ikke kom hematt frå møltetur’n sa folk i bygda at han nok hadde vørti tin ta huldra. Det hadde hendt før det, sa dom. Dom hadde hørt om mannfolk som hadde vørti forhekse ta vakre huldrejinter og som aldri hadde kømmi hematt.