21. desember skriver Kari-Anne Jønnes i OA om jula vi går i møte. Jeg mener Sp-Ap-regjeringa gjør flere grep som er viktige og riktige i den tøffe tida vi står i. Høyres grep er mindre gode, og ville med sitt forslag til statsbudsjett (som ble nedstemt i Stortinget), har gjort hverdagen til folk enda mer krevende enn den alt er.

Matpriser: Høyre vil øke matprisene til forbrukerne med 1 milliard kroner. Høyre kritiserer oss for jordbruksoppgjøret og hvilken effekt det vil ha på matprisene. Høyre sjøl øker avgiftene på mat med nesten 1 milliard kroner. Halvparten av disse avgiftene legges på produktene til Tine, Q og Rørosmeieriet gjennom den nye «miljøavgiften», og 460 millioner i CO₂-avgift som i praksis blir en avgift på kjøtt. Regningen havner hos forbrukerne.

Klima: Klimapolitikken til Høyre er mindre norsk matproduksjon. De foreslå økt CO₂-avgift og å legge ned Bionova. Det vil ta fra landbruket virkemidler til klimaomstilling, samtidig som klimakravene til landbruket øker. Konsekvensen: Norge produserer mindre mat til egen befolkning. Det svekker beredskapen vår mens Europa har krig og flyktninger.

Høyre og MDG skulder ved skulder: Disse partiene ofrer gjerne norsk matproduksjon. Landbruket og maten bønder produserer skal avgiftsbelegges hardt med forslagene fra Høyre. Det betyr at vi vil importere og spise mer mat fra utlandet i Norge. Det er ikke klimapolitikk, men symbolpolitikk som ikke tjener Norge, distrikta eller hardtarbeidende bønder.

Beredskap: Svekkelsen av norsk matproduksjon som Høyre foreslår er oppsiktsvekkende, ikke minst at de ikke ønsker beredskapslagring av korn. Det foregår krig i Europas kornkammer og Høyre ser ikke verdien i at vi forsyner befolkningen med mat? Det er grunnleggende beredskap og sunt bondevett å sikre det norske folk mat enten det er jul eller ei.