Gå til sidens hovedinnhold

Hovedutfordringen er ikke med i Innlandsstrategien

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har vi behandlet Innlandsstrategien. Et dokument som foreløpig ikke sier et eneste ord om den aller største utfordringen vi står ovenfor i Innlandet, nemlig demografi.

Det bør være det mest naturlige i verden at ungdommene som vokser opp i Innlandet, og flytter ut for å studere, kommer tilbake. Men slik er det ikke. Vi opplever i stor grad at mangel på attraktive arbeidsplasser, og miljøer gjør at ungdommer blir i byene de har studert, eller flytter andre steder.

Når jeg er ferdig med å studere om forhåpentligvis tre år, så har jeg veldig lyst til å bo fast i Innlandet. Fordi jeg er vokst opp her, jeg har familien min her og jeg vil at mine fremtidige barn skal få vokse opp her, slik som jeg har gjort. Men det er dessverre ikke nok, for om jeg ikke har en attraktiv arbeidsplass å gå til, så er ikke det mulig.

Når vi legger strategier og planer, som både omhandler kommuner og fylker, så bør vi alltid ha demografi og unge folk i tankene våre. Vi vet en del om hva ungdommer søker når de skal etablere seg etter endte studier. Vi vil ha kort vei til jobb, gode skoler og urbane miljøer.

Det bør ikke være et mål at hver enkelt kommune i Innlandet skal få til dette, det er både urealistisk og unødvendig. Men vi trenger at kommunene våre samarbeider, og har en strategisk plan for hvordan vi skal trekke til oss unge innbyggere.

Det er ikke så viktig for meg akkurat hvilken kommune jeg bor i, skal flytte til eller er oppvokst i. Det jeg derimot synes er veldig viktig er at Innlandet som helhet klarer å trekke til seg flere unge mennesker. Det er vi helt avhengige av når eldrebølgen kommer, når vi skal løse klimakrisen og for å oppnå mål om høyere utdanningsnivå i fylket.

Jeg har tro på Innlandet hvis vi klarer å skape flere attraktive arbeidsplasser. Jeg har tro på at vi kan klare å få ungdommen til å flytte hjem, hvis vi som fylkeskommune og kommunene våre klarer å samarbeide for å oppfylle de ønskene og behovene unge folk har. Fylkeskommunen har fått stryket sin rolle som regional utvikler. Det handler ikke om å få mer statlige penger, men å ta den oppgaven på alvor.

Men uten en plan for dette, så er jeg bekymret. Derfor vil Høyre jobbe med å løfte disse problemstillingene når vi skal jobbe videre med Innlandsstrategien.

Kommentarer til denne saken