Hovedsykehuset til Hamar?

Av
DEL

MeningerJeg er i tvil om historien om Sykehussaken i Innlandet skal kalles en farse eller en tragedie. Sikkert er det i hvert fall at den ruller videre med stadig nye krumspring fra aktørene. Sist ute er Helse Sør-Øst-direktør Robertsen, som ikke ser Mjøsbrua som en fast lokasjon, men definerer det til å være på den ene eller andre sida av Mjøsa.

Jeg tror Helse Sør-Østs geografikunnskaper er mer presise enn som så. Det svevende utsagnet er heller å oppfatte som at man holder muligheten åpen for en helt annen lokalisering enn det styret i Sykehuset Innlandet har gått for. Det skal ikke rare fantasien til for å skjønne at dette må være Hamar. Kanskje finner vi her også forklaringen på at Anne Enger ikke lenger følte at hun hadde tillit hos ledelsen i Helse Sør-Øst.

Jeg mener at sykehus-saken sporet av skinnene fra og med sykehusreformen ble innført i 2002. Da ble sykehusene fjernet fra fylkeskommunens politiske styring og transformert til en foretaksøkonomisk bastard inspirert av Tony Blairs New Public Management. Det er dette som er farsens eller tragediens kjernetema. Lokalpolitikere og folkebevegelser med stort engasjement blir i tur og orden parkert av administrasjoner og foretakstyrer med helt andre agendaer og interesser.

Slik vil det også kunne gå når styret i Helse Sør-Øst skal ta endelig stilling til lokalisering og arbeidsdeling i den nye sykehusstrukturen i Innlandet. Vi som folkevalgte kan bare håpe på å tute så høyt at Gjedrem & co tar hensyn til vår lille, snevre interesseflik i det store bildet. Bent Høye kommer i hvert fall ikke til å overprøve noe som helst.

AP-ordførerne i Ringsaker og Elverum er bekymret med god grunn. Men det de aller helst burde gjøre er å gå sammen med Senterpartiet om å vrake foretaksmodellen ved første anledning. 20 års ferd utenfor skinnegangen i ulendt terreng bør være erfaringsmateriale nok.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags