Tid for nytt stjernedryss over nordiske restauranter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er igjen duket for stjernedryss fra den prestisjetunge franske dekkprodusenten Michelin, som mandag vil lansere den nordiske utgaven av restaurantguiden.

DEL

Mandag kveld får nordiske restauratører vite om de får beholde sine, om de får flere eller kan smykke seg med sine første stjerner. Da offentliggjøres den prestisjetunge utmerkelsen i den danske byen Aarhus.

– Våre inspektører har vært rundt om i hele regionen. Det at vi avholder utdelingen i Aarhus, er et tegn på at vi er ute i regionene og ikke kun i hovedstedene, sier pressesjef i Michelin Nordic, Lotta Wangle.

Hun sier videre at hun naturlig nok ikke si noe om innholdet i årets guide, verken om hvor mange restauranter som vil få én eller flere stjerner, eller i hvilke land stjernene vil drysse.

Spent

Den svensk-norske kokken Bjørn Svensson ble i fjor tildelt en stjerne i Michelin-guiden – bare fem måneder etter at restauranten Galt åpnet. Foran årets stjernedryss innrømmer han at han er spent.

– Vi vet aldri om vi beholder den, men jeg håper jo selvsagt det. Vi er alle spente og nervøse, sier Bjørn Svensson til NTB.

Seks norske stjerner

Etter fjorårets tildeling kunne Norge skilte med til sammen seks stjernerestauranter i den prestisjetunge guiden. Maaemo i Oslo beholdt sine tre stjerner, mens Kontrast og Statholdergaarden i Oslo og Re-Naa og Sabi Omakase i Stavanger beholder hver sin ene.

Men om det kommer noen nye stjerner på det norske restaurant-kartet i år, er vanskelig å si noe om, mener Svensson. Han har likevel noen tanker.

– Jeg tror Credo og Fangst har god mulighet for stjerner i Trondheim, og kanskje Credo til og med får to, sier han.

– I tillegg tror jeg at À L'aise og Hot Shop i Oslo har god mulighet. Kanskje Hot Shop åpnet noe sent til at inspektørene har rukket å være der, legger han til.

En anerkjennelse

For Svensson er det gjestene på restauranten som står i sentrum, men han innrømmer likevel at å få en stjerne er noe som henger høyt.

– Det er en veldig stor anerkjennelse. Det er klart det gir en boost, noe alle som jobber i restauranten merker. Det gir motivasjon til å stå på videre, sier han.

Det er dekkselskapet Michelin som årlig gir ut den velkjente hotell- og restaurantguiden. Den nordiske utgaven ble gitt ut for første gang i 2015.

Fakta om den nordiske Michelin-guiden

Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900.

I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.Siden 2015 har Michelin kommet med en egen årlig guide for Norden: «Guide Michelin Nordic Cities».

I Norge fikk i 2018 seks restauranter til sammen åtte stjerner i Michelin-guiden.

Tre stjerner:

  • Maaemo (Oslo)

Én stjerne:

  • Galt (Oslo)
  • Kontrast (Oslo)
  • Statholdergaarden (Oslo)
  • Renaa (Stavanger)
  • Sabi Omakase (Stavanger)

Norge har ingen restauranter med to stjerner i guiden.

De nordiske stjernene fra Michelin for 2019 deles ut mandag 18. februar i Aarhus.

Artikkeltags