Gå til sidens hovedinnhold

Høsten er her..... men jeg er inne for ladning

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange snakker om sine høstdepresjoner. For mange er høsten ensbetydende med tungsinn, og sesongbetont depressiv lidelse er en egen medisinsk diagnose i de internasjonale diagnosemanualene i psykiatrien. For mange er det mer vanlig å kjenne på melankoli om høsten og i mørkeperioden enn ellers i året. Noen møter dette med å bestille seg en tur til syden nå, til sollys og varme.

Jeg er kanskje unntaket som bekrefter regelen. Eller?

Jeg opplever ikke høsten så deprimerende. Jeg opplever denne tiden derimot som energigivende og kraftfull. I mitt møte med høstens fargeprakt og rike grøde inn til potetbinger og kjellerboder, opplever jeg meg nesten som en elbil som er inne for ladning. Jeg blir overveldet og rørt, som full av strøm, når jeg tar meg tid til å ta et gulnende bjørketre skikkelig i øyesyn. Og går jeg helt inn i vitenskapen og biologien, og ser på ett enkelt blad, blir jeg ytterligere imponert og varm om hjerterøttene. Treet gulner på grunn av naturens fantastiske og helt naturlige syklus. Hvem husker vel ikke biologitimene hvor vi lærte om bladenes klorofyll , den livgivende fotosyntesen og om karbonkretsløpet.

Det finnes mange ulike kretsløp i naturen. og et av de aller viktigste vi lærte om på skolen var karbonkretsløpet. Det er grunnlaget for alt liv på jorda. Men hvem har vel ikke også hørt begrep om store CO2 utslipp, økte CO2 avgifter, skadelige klimagasser, samt bekymringer for økt forurensning og forfall. Vi mennesker tar nesten følge med løvet ned mot bakken, med bøyde hoder i nedstemthet og depresjon , vi får lett assosiasjoner om vår egen aldring, død og fordervelse.

Hvorfor synes jeg rynkene i min mors ansikt er vakre, mens jeg gremmes og irriterer meg over de som har dukket opp i mitt eget fjes?

«Går vi rundt og venter på forfallet, risikerer vi at det inntreffer tidligere enn nødvendig», sier psykolog Sissel Gran til psykologisk.no. Forskning viser nemlig at det å utsette eldre for negative holdninger til aldring, svekker både fysisk og kognitiv funksjon.

Mange eldre er svært tilfredse med livet og gleder seg over å kunne bidra i familie og lokalsamfunn. Vi bør ta et oppgjør med den ensidige negative fremstillingen av eldre som en byrde for samfunnet, sier psykolog Sissel Gran.

Jeg tar av meg hatten for eldrerådet i Østre Toten kommune som tok til orde og ble hørt i det siste kommunestyremøtet ang Fjellvoll. Og jeg vil nok en gang rette en takk til kommunen som gjennom en lang rekke tilbud og arrangement nå husker på sine eldre. Mor på 92 år har nå fått et luksusproblem, hun må velge bort, hun får ikke tid til alt som skjer. Nye krøller til neste konfirmasjon skal hun jo også ha.

Min søster kjører Tesla, og må lade. Hun har nylig satt ned 75 tulipanløker, i håp om at de skal stå i fullt flor til stor feiring i mai. Det kaller jeg også ladning.

Jeg ønsker alle en fortsatt kraftfull senhøst med vissheten om at det vil komme en ny fargerik vår!

Kommentarer til denne saken