Gå til sidens hovedinnhold

Klart for høstferie, men få reiser bort

Artikkelen er over 4 år gammel

Også i år sier sju av ti nordmenn at de skal på ferie i løpet av høsten, men bare én av fem reiser bort i den fastsatte høstferien for skole og barnehage.

TNS Gallup har gjennomført sin årlige undersøkelse for NHO Reiseliv, og spurt drøyt tusen nordmenn om deres reiseplaner for høsten. Svarene er nærmest likelydende med fjorårets og de året før: 72 prosent skal reise bort enten i høstferien eller i en eller flere helger i høst og 21 prosent drar på tur i selve høstferien. Av dem som tenker seg på tur i høst, skal 44 prosent feriere i Norge.

– Vi ser at høstreiser ikke lenger er bare for dem med barn i skolen, men at et bredt tverrsnitt av befolkningen skal reise. Mange hoteller og destinasjoner satser sterkere på denne årstiden, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold til NTB.

Uten poeng

Høstferien, tidligere kalt potetferie, ble innført for at elever skulle kunne hjelpe til med innhøsting. Siden det ikke er et stort behov for barns arbeidskraft i dag, har flere tatt til orde for å kvitte seg med ordningen, som nå er blitt en god inntektskilde for reiselivet. Skoleledere og politikere har kalt ferien et unødvendig avbrudd i undervisningen en drøy måned etter skolestart. Det har også vært poengtert at mange foreldre som jobber ikke har mulighet til å ta seg fri. Krohn Devold tror likevel ordningen fungerer bra nå:

– Det er helt greit for de fleste arbeidsplasser å håndtere høstferien, den varierer mellom landsdeler, blir mest brukt av barnefamilier, og familier uten barn kan ta andre uker og dager. Arbeidsgiverne skal godkjenne ferieuttak, og de fleste prioriterer skolebarnfamiliene først.

Teknologisk utvikling har bidratt

– Svært mange kan løse arbeidsoppgaver digitalt, og mor/far kan rekke et par arbeidsdager i byen og resten med familien. Storfamiliene samarbeider, sier hun.

I undersøkelsen ble folk også spurt om å vurdere terrorfaren i Norge versus i andre europeiske land. Da svarte 21 prosent at de anser terrorfaren i Norge som mye mindre, mens 45 prosent ser på terrorfaren som litt mindre. 28 prosent tror det er like stor sjanse for å oppleve terror i Norge som i andre europeiske land. Tre av fire sier de har trygghet med som en faktor når de velger reisemål.

– Høy tillit til hverandre

Krohn Devold tror det er særlig to årsaker til at flertallet opplever Norge som tryggere.

– Vi har heldigvis ikke hatt samme terrorsituasjon som flere andre land i Europa. Og så har vi høy tillit i Norge, både til samfunnsinstitusjoner og til hverandre, sier hun.

Hun mener også god digital infrastruktur, som for eksempel godt utbygd 4G-nett, bidrar til at Norge oppleves som trygt.

Av dem som skal feriere i Norge i høst, svarer 44 prosent at de skal på fjellet. Det er ni prosentpoeng flere enn i fjor. Andelen norgesferierende på hytte har også økt, fra 36 til 42 prosent.

Fakta om høstferien i Norge

* Opprinnelig kalt potetferie, da skoleelevene skulle fristilles for å hjelpe til med innhøstingen.

* Nå er høstferien en skoleferie i september eller oktober, i uke 40 eller 41, avhengig av fylke.

* Høst- og vinterferie har vært omdiskutert fordi elevene gjerne blir gående hjemme mens foreldrene jobber.

* Bedrifter har også klaget på at foreldre tar med seg barna på jobb, eller at for mange ansatte vil ha fri samtidig.

* Fylkeskommunene fastsetter planen for skoleåret og feriene, men hver enkelt kommune kan godt bestemme andre datoer for høstferie og vinterferie.

* Flere steder har de valgt å bare ha to-tre dager ferie og heller ta ut resten av dagene i juni, når det er mindre undervisning på skolen før sommeren.

* I 2016 er hovedregelen at Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland,

Vest-Agder, Vestfold og Østfold ferie i uke 41, fra 3. til 7. oktober.

* Nordland og Finnmark har fri onsdag 5. til fredag 7. oktober.

* Troms har fri torsdag 6. til fredag 7. oktober.

* I uke 41, 10. til 14. oktober, er det høstferie i Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag og Telemark.

* De alle fleste skoler har høstferie samme uke hvert år.

(Kilde: Fylkesmannen)

Kommentarer til denne saken