I 2017 ble podkasten Backstage lansert med litt brask, men mest bram på de digitale flatene hvor man gjerne høre podkaster, som det heter.

Dette var den første podkasten med OA-logo på, og jeg må innrømme at mye av drivkraften bak å gjøre en ren intervjupodkast, lå i det å endelig få et påskudd til å gjøre intervju med noen av Vazelina-kara i lydformat.

Under ligger fem, herlige og muntre podkaster med fem fyrer i Vazelina-familien. Hvor mye det koster å høre de? Ingenting. Det beste i livet er jo som kjent gratis.

Eldar Vågan (innspilt november 2018)

Denne podkasten ble gjort i studioet vårt på Rambekk. Som intervjuobjekt er Eldar Vågan et raust oppkomme av historier og mye moro – og ikke minst overraskelser. «Je tæk med gittar'n», sa han i telefonen, og kappingen holdt ord. Men i stedet for å dra en eller annen Vazelina-slager som han garantert hadde lett tilgjengelig i fingra, plugget han i forsterker'n og gjorde der og da en forrykende versjon av doldisen «Kapping all over the world». Men noe av det jeg husker best fra praten, er at Eldar Vågan denne gangen åpnet døra så vidt på gløtt inn på privaten. Vågan frekventerer aldri i «hjemme hos»-spaltene, men denne gangen slapp han faktisk lytterne så vidt inn i vindfanget.

Jan Einar Johnsen (innspilt februar 2020)

Dette er nok den podkasten jeg har fått mest tilbakemeldinger på. Jan Einar Johnsen har vært med på alt i Vazelina Bilopphøggers, men selv om han er full av ablegøyer på scena, er det svært, svært sjelden han uttaler seg til media. Derfor var det utrolig stas at «Hotti» en ettermiddag i februar midt mellom Vazelina-konsertene i Fjellhallen i Gjøvik, tok seg tid til en prat. En ishockeygarderobe er brukandes til mye rart, også som stunt-podkaststudio når det røyner på. Selv om akustikken i beste fall er så som så, veier de fantastiske historiene fra Johnsen opp for både sus og romklang.

Terje Methi (innspilt februar 2020)

Digger du låter som Trond-Viggos «Hjalmar» og «Påsketur» med Øystein Sunde, har du samtidig nikket anerkjennende til Terje Methis bassing. Da Vazelinas livebassist gjennom over 30 år takket ja til å besøke OAs podkaststudio, lå det med andre ord i kortene at samtalen ikke bare kom til å dreie seg om Vazelina Bilopphøggers. For bassisten fra Kirkenes har ved siden av å være med i legendariske Popol Vuh/Popol Ace, spilt på et utall utgivelser med navn som Stein Ove Berg, Anita Skorgan, Trond Granlund, Jahn Teigen, Lars Kilevold, Dollie de Luxe, og nevnte Trond-Viggo Torgersen og Øystein Sunde – for å nevne noen. Her snakker vi om en levende legende, som attpåtil er bosatt på Gjøvik.

Kjetil Foseid (innspilt mai 2020)

Nå er det korona, men heldigvis har ikke viruset tatt knekken på internett. Det gjør at vi enkelt og greit får kontakt med Kjetil Foseid på Kongsvinger, som etter å ha vært vokalist i Vazelina Bilopphøggers i over 15 år fortsatt blir omtalt som «han nye». Siden Foseid er tidlig i 50-åra, blir det blant annet en spennende prat om hans musikalske referanser og ikke minst letter han på sløret om hva han tenkte om det å bli ny vokalist i Vazelina Bilopphøggers ... egentlig.

Viggo Sandvik (innspilt februar 2018)

Først ut som podkastgjest fra Vazelina Bilopphøggers-familien, var Viggo Sandvik. I våre gamle lokaler på Rambekk hadde vi på den tiden ennå ikke fått bygd podkaststudio. Men redaktør Erik Sønstelie hadde tatt i bruk det gamle, lydtette radiostudioet som sitt kontor, og en dag sjefen var borte koplet jeg opp opptakeren og inviterte Viggo inn i ad hoc-studioet. Det ble en fin og lang prat der det var første gangen jeg hørte Viggo selv fortelle om bakgrunnen til årsaken til at han valgte å slutte i Vazelina. En dessverre litt for unøyaktig økt i klipperommet i etterkant (meg) gjorde at lydsporene ikke er helt synkroniserte, derfor er det litt klang på stemmen til undertegnede. Men Viggo er klar og pratsom, og det er tross alt det viktigste. Vel bekomme.