Gå til sidens hovedinnhold

Viktig å kunne bruke hjertestarter

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre tusen får årlig hjertestans her til lands. Mange kan reddes hvis flere kan bruke en hjertestarter.

Tirsdag var «Verdens hjertestarter dag».

– En internasjonal dag som skal rette søkelyset mot viktigheten av å kunne hjerte-lunge-redning og det å kunne bruke en hjertestarter, sier Terje Ødegården, leder for Senter for simulering av pasientsikkerhet ved NTNU-Gjøvik.

 

Det ble en dag der ansatte og studenter kunne komme og få veiledning og selv prøve dette livsviktige utstyret. Av de tre tusen hjertestans vi har i Norge årlig skjer 70 prosent i hjemmet.

– Derfor er det de pårørende som helst burde ha kunnet bruke dette utstyret. Det er noe urealistisk at alle hjem kan ha slikt utstyr. Det koster tross alt 10–15 tusen kroner for en halvautomatisk hjertestarter. Men mange bedrifter, kjøpesentre og idrettsanlegg har og bør ha slikt utstyr. Noen steder er det plassert i skap utendørs i det offentlige rom slik at det er mulig å få tak i når dører er låst, sier Ødegården.

 

– 80 prosent av alle hjertestans som er her til lands har folk startet redning før ambulansen kommer. 30 prosent overlever på grunn av dette så det sier seg selv at det er viktig å kunne noe om dette for alle, understreker Ødegården.

Kommentarer til denne saken