I OA på nett 06.09 blei det annonsert at nå var det slutt på kantinedriften på Haugtun etter at de er pålagt å spare. Inntjeningen er ikke stor nok i kroner og øre. Mye salg, men for det meste blei det solgt kaffe og vafler. Her kan vi altså lese mellom linjene at kantina er mye brukt som sosial møteplass, men det legges ikke nok penger igjen i kassa.

Det er minst to ting å si om dette, særlig når det gjelder eldre. Vi veit at mange eldre har vondt for å få i seg nok og næringsrik mat og drikke, noe som fører til under- og feilernæring, dehydrering, og mange unødvendige helseplager og sjukdommer som koster både kommunen og samfunnet ellers, mange penger. Samtidig veit vi at ensomhet blant eldre er et stort folkehelseproblem. Hvordan? Ensomhet er like dødelig som å røyke 15 sigaretter daglig, og det fører til økt sjanse for å få mange sjukdommer man ellers ikke ville fått, og som utløser behov for ekstra helsetjenester.

Det man såkalt sparer i den ene enden, går altså fort tapt i den andre. Skulle vi ikke sørge for at våre eldre skulle leve et så godt som mulig liv hele livet?

Lurer man på forskjellen på rødgrønn og borgerlig side i valgkampen, så er dette et eksempel! Høyres ordførerkandidat Anne Bjertnes vil f.eks. ha lavere boligskatt i kommunen. Det er en skatt som i aller høyeste grad er med på å finansiere velferden, så da blir det mindre velferd. Posisjonen har også stemt ned et forslag fra opposisjonen om at de med dårlig betalingsevne kan søke om å slippe boligskatt. Høyre er nok fortsatt partiet for de som har mest, og som ikke vil dele.

Gjøvik SV vil jobbe hardt for å beholde kantiner på omsorgssentrene våre de neste 4 årene!