Forsvaret skal omstruktureres. I anbefalingene som torsdag ble forelagt forsvarsministeren anbefales det å styrke Cyberforsvaret med inntil 300 stillinger, og konsentrere Forsvarets innsats på denne fronten på Jørstadmoen.

- Jeg vet foreløpig ikke mer om dette enn det jeg har lest fra oversrkiftene, men vi følger spent med. Hvis det er slik at Cyberforsvaret styrkes og samles på Lillehammer blir vi kjempeglade. Vi har et veldig godt samarbeid med Jøstadmoen. Vi leverer en tredjedel av undervisningen for de sivile fagene ved ingeniørutdanningen der, og har hatt et godt samarbeid med Jørstadmoen helt siden vi begynte å bygge opp informasjonssikkerhetssatsingen ved HIG for 12-13 år siden, sier rektor Jørn Wroldsen ved Høgskolen i Gjøvik (HIG).

Bidrar med to professorstillinger

Cyberforsvaret er da også en av høgskolens partnere i CCIS (Center for Cyber and Information Security) på Kallerud. To professorstillinger ved dette internasjonale kraftsenteret innenfor informasjonssikkerhet er finansiert av Cyberforsvaret.

I forsvarssjefens anbefalinger ligger et mål om at styring og ledelse av Cyberforsvaret skal konsentreres på Lillehammer, samtidig som det også etableres et senter for driftsovervåkning i tilknytning til dette.

- Dette vil bety styrket kompetanse både på teknologi og IKT i regionen, og at ordføreren i Lillehammer får flere skattebetalere. Dessuten tror jeg at høgskolene både på Lillehammer og Gjøvik gnir seg i hendene når de hører dette, uttaler generalmajor Odd Egil Pedersen til Gudbrandsdølen Dagningen.

Økning i antall søkere

På Gjøvik ser Wroldsen at søkerne følger med på satsingen på informasjonssikkerhet.

- Vi har hatt en god økning i søkningen til våre tilbud, hvor vi har både bachelor, master og doktorgrad.

- Dette er jo dessverre får en nesten si, en næring som kommer til å vokse veldig. I og med at det tillates at IT kobles såpass nært opp mot infrastruktur som det gjøres i dag, innebærer det at den som har kunnskaper nok kan sitte hvor som helst i verden og hacke seg inn på viktige systemer, minner Wroldsen om.

Høgskolen i Gjøvik, som fra nyttår blir en del av Norges teknisk-naturvitenskapelige Universitet (NTNU) er for lengst etablert som Norges største akademiske miljø for forskning og undervisning innen informasjonssikkerhet.

Da CCIS ble åpnet i 2013 ble dette betegnet som det største kompetanseløftet for fagfeltet noensinne.