Gå til sidens hovedinnhold

Dramatikk fra stallen hos Heidi

Artikkelen er over 5 år gammel
Heste-reality fra Begnadalen

Fredag slippes de første episodene av en heste-realityserie spilt inn hos Heidi Moen i Begnadalen.

– Jeg har sett de to første episodene og tror det må være et bra konsept. Når en driver med hest er det jo mye som skjer og det er så mye følelser involvert! Det er blod, svette, tårer – liv og død, sier Heidi Moen i Stall Moen.

Hun snakker om heste-realityen Razehorse, hvor de tre første av totalt 12 episoder slippes på TV2 Sumo fredag.

Serien handler om hvorvidt åtte hester med broket fortid kan trenes opp til gode løpshester, gjennom et opplegg som bygger på kjente menneskelige treningsmetoder. Og ikke minst handler det om menneskene som skal følge disse hestene.

Kjøpte katta i sekken

Heidi Moen tør være kjent for OAs lesere som en svært habil travtrener og gründer bak Stall Moen. Hun hadde vanskelig for å ta seriens skaper Lasse Olsrud Evensen på alvor da han under et besøk for å snakke om en privat hest, kom med ideen til tv-konseptet.

– Men så begynte han å kjøpe inn den ene hesten etter den andre, ler Heidi, som fikk de første hestene serien følger i desember.

– Han har virkelig kjøpt en del katter i sekken! Noen av hestene hadde ganske store problemer da de kom, blant annet en stakkars krok som ble hentet i Italia. Men det synes jeg er veldig spennende, sier travtreneren, som har ry på seg for å få skikk på hester andre har gitt opp.

– Det er veldig rørende å følge den hesten i serien, røper travtreneren.

Idrettsstjerner kommer

Serien er fortsatt under innspilling, og kamerateamet vil sverme rundt Stall Moen og hestene fram til juli.

Foreløpig har mye handlet om å få de åtte hestene friske. Derfra skal de trene etter prinsipper og metoder som blant annet involverer besøk av flere kjente idrettsnavn og Olympiatoppen, forteller Heidi.

– En av hestene skal gå monté-prøveløp nå til helga. En annen skulle egentlig også prøve seg til helga, men er akkurat nå på vei til veterinær, etter å ha blødd neseblod i flere dager, opplyser travtreneren, for å illustrer noe av dramatikken seerne vil få innblikk i gjennom Razehorse.

– Har lært mye

Sammen med mannen Morten og datteren Tuva har Heidi 25 hester i moderne lokaler på Søndre Hougsrud, hvor tradisjonen for hestedrift strekker seg mer enn 100 år bakover i tid.

Hun er fascinert av det hun har sett så langt om virkningene av seriens opplegg for hestene.

– Jeg har økt antall treningsdager fra tre til fem også for mine egne hester nå, forteller travtreneren, som har lært mye om både mengdetrening og restitusjonstrening. Og teamfølelse.

– Til daglig er det mange avgjørelser man må ta alene på vegne av hestene og deres eiere. Det er mye ansvar. I denne serien forsøker vi å bygge så mye team som vi kan rundt hestene, og det føles veldig godt, forteller Heidi Moen,

Kommentarer til denne saken