Her sikrer knutesjef Maren (18) gullispinne i lua: – Det var veldig kaldt å nakenbade nå!

GULLISPINNE: Her har russeknutesjef Maren Schumann sikret seg gullispinne i lua, etter at hun badet naken i Harestuvatnet i god tid før 1. mai.

GULLISPINNE: Her har russeknutesjef Maren Schumann sikret seg gullispinne i lua, etter at hun badet naken i Harestuvatnet i god tid før 1. mai. Foto:

Hadelandsrussen har tilpasset mange av årets russeknuter til koronarestriksjonene, mens andre knuter er som før. Knutesjef Maren Schumann sier det handler mye om å glede andre og vise hensyn.

DEL

(Hadeland) Det er spesielle tider og da må det også være noen spesielle knuteregler for russen. På Hadeland har de vært kreative og kommet opp med flere knuteregler relatert til koronarestriksjonene.

– Detter er knuter det skal være mulig å gjennomføre i tråd med retningslinjene fra folkehelseinstituttet og regjeringen. Vi har forsøkt å være kreative og har fokusert på å gjøre ting for andre og vise respekt, sier knutesjef Maren Schumann (18) for russen på Hadeland videregående skole.

KLARE: Dåpssjef Nora Corneliussen og Maren Schumann er på samme bil og skal gjøre det beste ut av russetiden, selv om de ikke kan treffe så mange andre.

KLARE: Dåpssjef Nora Corneliussen og Maren Schumann er på samme bil og skal gjøre det beste ut av russetiden, selv om de ikke kan treffe så mange andre. Foto:

Gode gjerninger

Å handle for noen, plukke søppel, spre håp, spille musikk utenfor en butikk og å dele ut Antibac og plasthansker er noen av tingene du kan gjøre for å få en knute.

– Jeg håper og tror at dette kan bidra til å spre litt glede i en ellers alvorlig tid, sier knutesjefen.

Det er mange knuter som går igjen fra år til år. Mange av disse har blitt videreført i år og andre blir videreført hvis skolen starter igjen. Enkelte knuter har de fjernet helt.

– Alle knuter som har med fysisk nærkontakt å gjøre, har vi fjernet. Vi ønsker å ta ansvar og da kan vi ikke oppfordre til kyssing og andre ting som kan medføre økt smitterisiko, sier Schumann.

Hjemme ei hel uke

Selv har hun planer om å ta flere av knutene. Av de nye koronaknutene, har hun spesielt lyst til å prøve en av dem.

– Det virker som en stor utfordring å være inne i sitt eget hus en hel uke i strekk. Uten å gå ut en eneste gang. Jeg kommer sikkert også til å prøve meg på noen av drikkeknutene, forteller Schumann.

Tirsdag denne uka tok hun en knute som hun vet en del har tatt denne uka. Med sol og mange varmegrader har det blitt litt enklere å gjennomføre.

– Det handler om å bade før 1. mai. De som gjør det får en ispinne i lua. Hvis det er nakenbading i tillegg får du en gullispinne. Jeg badet tirsdag kveld i Harestuvatnet, og fikk gullispinne. Men det var veldig kaldt, forteller knutesjefen.

HÅP: En av russekravene går ut på å spre håp med slike plakater langs vegen. Fra venstre: Henrik Laursen, Ellinor Hopen, Julie Olimb og Bjørn Harald Lindheim.

HÅP: En av russekravene går ut på å spre håp med slike plakater langs vegen. Fra venstre: Henrik Laursen, Ellinor Hopen, Julie Olimb og Bjørn Harald Lindheim. Foto:

Vil ta ansvar

Russen har den siste tiden fått både ris og ros, og knutesjefen sier at de kommer til å holde seg unna for mye rulling. De kommer imidlertid til å samles i små grupper.

– Vi vil møtes i en hage eller noe slikt der det er mulig å holde avstand. Vi ønsker å framstå som ansvarlige russ som tar vår del av dugnaden. Det blir en spesiell russetid, og ingen ting blir slik vi hadde tenkt at det skulle bli. Men det kan bli morsomt likevel, sier hun.

Russen har allerede hatt en del fester over nettet. Da dåpen skulle være, hadde hver gruppe en egen seanse som ble lagt ut på nettet. Det ble en fin erstatning for den egentlige dåpen. Også framover har de planer om å gjøre ting for å glede andre. Mange unger venter på på russekort, og russen ser på muligheten for å samle russekort i konvolutter og legge i postkasser.

– Det gjelder å gjøre det beste ut av situasjonen og tenke nytt. Vi planlegger også å gjøre noe 17. mai som skal erstatte russetoget. Vi ser på en mulighet til å spre glede samtidig som vi får vist fram russebilene våre, forteller Schumann.

Artikkeltags