På fjellovergangen Valdresflye ble det torsdag varslet vind opp til 33 meter i sekundet i kastene, kombinert med regn og noen plussgrader. 33 meter i sekundet regnes som orkan styrke.

I dag, fredag, er anslagene dempet noe. Nå varsles det stiv kuling i fjellet, med vindkast på opp til 23-24 meter i sekundet både i dag og lørdag. Dette tilsvarer liten storm.

Åpen vei

Fylkesveg 51 er åpen. Det er ikke innført nattestenging ennå. Fredag formiddag er det kuling fra vest og delvis regnvær.

Før mildværet satte inn, var det kjørt skiløyper på Valdresflye, og Beitostølen løypeforening meldte om fine forhold.

Dette er nå snudd opp-ned. Løypekjører Knut Aassveen melder i dag at de ikke kommer til å kjøre løyper fredag og heller ikke lørdag på grunn av mildvær og regn.

– Vi må spare på den snøen vi har der oppe, sier Aassveen.

Aassveen sier at snøen er våt også i høyfjellet nå.

Hans råd er å vente til søndag. Da er det varslet kaldere, og det vil etter planen blir kjørt løyper igjen på Valdresflye. Yr.no varsler kaldere og mindre vind søndag.

Blir hardt over alt

For de som liker å gå på ski utenom løypene, sier Aassveen at det ventelig blir hardt over alt etter at mildværet har gitt seg.

– Mot neste helg ser det bedre ut. Det skal bli kaldere og det varsles også snø, sier Aassveen.

Det er ikke sendt ut noen varsler om kjøreforholdene på Valdresflye. Sognefjellet er stengt på grunn av uvær. Der blir det gjort en ny vurdering mandag, melder Statens vegvesen.

Håvard Ødegård i Innlandet fylkeskommune sier fredag formiddag at det er noe vekslende føreforhold på Valdresflye.

– Det er vekslende bart med noe is og slaps, nå som det tiner opp igjen i mildværet. Det er lite løssnø i terrenget, så vi ser det ikke som aktuelt å nattestenge på grunn av føreforholdene, sier Ødegård.

– Trafikantene må vurdere værforholdene og ha riktig dekkutrustning, sier han.

Døgnåpent inntil videre

Når det gjelder nattestenging, sier Ødegård at dette normalt blir innført i løpet av november. Dette skjer når vær- og føreforhold tilsier at det er krevende å holde fjellovergangen åpen om natta.

– Inntil videre er fjellovergangen åpen hele døgnet, sier Ødegård.

Gult på innlandet

I forbindelse med uværet som passerer fredag og lørdag har varsom.no sendt ut varsel om gult nivå for Innlandet. Varslet gjelder flom og jordskred.

For Vestland er det sendt ut rødt varsel.