Etter et dataangrep mot Amedia og Oppland Arbeiderblad i julen, måtte avisabonnentene klare seg to dager uten papirutgaven av OA og flere andre aviser i konsernet. Torsdag kan ansvarlig redaktør Erik Sønstelie i OA komme med en gladnyhet:

– Fredag kommer OAs papiravis ut igjen! Det er vi veldig glad for å kunne si, jubler redaktøren torsdag ettermiddag.

Årsaken til at papiravisen ikke kom ut onsdag og torsdag, er at dataangrepet har satt sentrale servere på Amedias nett ut av drift.

– Betalingsopplysninger og informasjon om OAs abonnenter er ikke stjålet. Å bli kontaktet av journalister eller epostadresser knyttet til OA eller Amedia er ikke farlig. Det å ha kontakt med avishuset nå er ikke noe problem for våre kunder, sier Sønstelie.

Stor manuell jobb

Blant annet har dataprogrammet man lager papiravisen med blitt satt helt ut av drift. Siden tidlig onsdag har man jobbet med reserveløsninger, som er mer tidkrevende for utgavesjefer og typografer.

– Dette er løsninger som vi må jobbe med enn så lenge. De opprinnelige systemene må være trygge for at vi skal kunne bruke dem igjen. Det jobbes intenst med dette nå, sier Sønstelie, som legger til at man jobbet hardt gjennom hele onsdagen for å komme i trykken til torsdagsavisa, men at det ikke lykkes.

– Det er veldig godt og lettende at vi har klart å lage fredagsavisen. Det er mye mer manuell jobb enn vi vanligvis gjør. Nå begynner vi å jobbe videre med mandagens avis, sier utgavesjef Tor Erik Pettersen, som har ledet OAs papirdesk det siste døgnet.

Torsdag var det tolv av Amedias om lag 80 papiraviser som kom ut. Fredag blir antallet betydelig høyere.

Informasjon om ansatte kan være på avveie

– Hjelp folk inn til OA.no

OAs nettutgave fungerer som normalt og er tilgjengelig for alle abonnenter. Man vil derfor ha tilgang på nyheter til tross for at det har vært manglende papiraviser. Utgavene de nærmeste dagene vil også trolig framstå litt annerledes, og ha et mindre omfang enn tidligere.

OA-redaktør Sønstelie ber de som har eldre personer i sin krets, som ikke er digitale abonnenter, om å hjelpe disse nå.

– Jeg synes man bør benytte anledningen til å få digital tilgang. Samtidig som papiravisa har vært fraværende i to dager, har nettavisa vært fullt oppdatert og gitt viktig informasjon om det som har skjedd og konsekvensene. Det viser hvor viktig det er å følge den digitale utviklingen og holde seg oppdatert via nett, sier han.

Håper at alle aviser kan komme ut fredag

– Siden i går har vårt primære mål vært å få etablert en fullverdig printproduksjon for papiravisene våre. Vi fikk ut 13 aviser i går, trykt og levert på dørmattene – i postkassene til abonnentene våre. Slik det ser ut nå, har vi godt håp om at samtlige aviser kommer på gata i morgen, sa konserndirektør for data og teknologi, Pål Nedregotten, på en digital pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Videre sa konserndirektøren at det å bli utsatt for dataangrep i denne størrelsen er en tøff prøvelse.

Nå kommer Amedias systemer opp bit for bit, som blir hentet fra backuper. Nedregotten sa at dette arbeidet tar tid, da all data må sjekkes.

– Det vil ta tid før vi er fullstendig tilbake der vi var før dataangrepet. Men fra og med neste uke har vi et håp om at produksjonen vil gå som normalt, selv om systemene kommer opp bit for bit, sa han.

Aldri opplevd en lignende situasjon hos trykkeriet