Gå til sidens hovedinnhold

Her er terrorist Espen Andersen Bråthens (37) advarsel

Allerede i 2017 advarte kameraten politiet om drapsmannen på Kongsberg. - Håper virkelig at dere følger litt med, før liv går tapt, advarte han.

KONGSBERG (Nettavisen): Det var 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som drepte fem personer på Kongsberg. Bråthen har i avhør med politiet erkjent at det var han som drepte fem personer i Kongsberg onsdag kveld.

«Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat.» opplyser PST torsdag.

Flere naboer identifiserer Bråthen via bilder. Nettavisen har varslet forsvarer Fredrik Neumann om at vi navngir Bråthen. Han ønsker ikke å kommentere dette.

Les også

Linn fra Gjøvik satt noen hundre meter unna mens gjerningspersonen angrep i Kongsberg

Politiet sier torsdag at de flere ganger har fått varslinger om at mannen har blitt radikalisert – senest i 2020.

En nær venn av Bråthen, forteller til Nettavisen at Bråthen i årevis har slitt med psykiske problemer, uten å ha fått skikkelig hjelp.

– Har aldri fått hjelp

– Vi har vært dypt bekymret for ham i mange år. Han er ikke noe monster. Dette er egentlig en følsom og sårbar person som har slitt veldig med psyken og som aldri har fått hjelp. Han har blitt totalt forvirra og skjøvet alle bort, sier vennen til Nettavisen.

I 2017 varslet han selv politiet om mannen. Da hadde Bråthen lagt ut to videoer på Youtube, der han kom med trusler om at han skulle gjøre noe. Videoen er i dag avpublisert.

- Hei. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her det det dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg selv, så er tiden inne. Bær vitne til at jeg er muslim, sier han blant annet.

«Han er så vidt jeg vet paranoid schizofren og kan være meget farlig. Han har tidligere vært tvangsinnlagt på Lier, og jeg synes innholdene i disse videoene er svært skremmende» skrev vennen til politiet i 2017.

Torsdag kl. 17:

PST har pressekonferanse om drapene på Kongsberg kl. 17 i Nydalen.

Advarte politiet

Vennen fortalte politiet i 2017 at 37-åringen allerede da hadde snakket om islam i flere år, og at det var på tide å hjelpe mannen. Han ba da om at kameraten fikk hjelp, og at politiet burde følge med på hva han gjorde.

Politiet bør vite godt hvem denne personen er og jeg håper virkelig at dere følger litt med, før liv går tapt … » skrev han.

Siden da har 37-åringen blitt mer og mer isolert og virkelighetsfjern.

– Han har blitt totalt forvirra og skjønner ikke lenger noe av verden rundt seg, mener vennen.

Han forteller at mannen flere ganger har blitt tvangsinnlagt, men at han ikke har fått skikkelig behandling.

Les også

Møtte mann med pil i ryggen

– Han har blitt tvangsinnlagt, og så tuppa ut igjen. Sånn er jo psykiatrien i Norge, sier vennen oppgitt. Han mener at det offentlige helsevesenet må ta et stort ansvar for tragedien som nå har skjedd i Kongsberg.

– Når skjønte du at det var din venn som sto bak?

– Det skjønte jeg med en gang. Det bor 25.000 mennesker i Kongsberg. Ingen av dem er så gal som han, sier vennen.

Kommentarer til denne saken