Oppland Arbeiderblad er en del av Amedia-familien som tidligere i høst ble deleier av Moderne Media, Norges største frittstående podkastprodusent, og dermed av podkast-tjenesten Untold.

I desember ble lyduniverset til Untold en del av +Alt-abonnementet i OA. Det betyr at abonnentene får tilgang til tusenvis av eksklusive podkastepisoder, i tillegg til innhold fra 80 norske aviser.

– Julen er for mange en tid for avslapping og hygge, men mange har også mye tid å fylle. Denne høytiden kan derfor være en perfekt anledning til å bli bedre kjent med podkastinnholdet i Untold, sier redaktør Erik H. Sønstelie.

Et innholdsrikt lydunivers

– I Untold får +Alt-abonnentene våre tilgang en stor lydpakke med attraktivt lydinnhold, uten at det koster noe ekstra, fortsetter han.

Han forteller at alle +Alt-abonnenter kan logge seg inn i Untold med samme aID-bruker som i avisen. Appen kan lastes ned i App Store eller Google Play.

– I Untold får abonnenter tilgang til mye bra eksklusivt innhold. Det var virkelig ikke lett å kun anbefale noen få podkaster, men jeg har valgt noen av våre mest populære som viser bredden i vårt lydunivers, sier Jim Fossheim, daglig leder i Moderne Media.

Dette er Jim Fossheims nasjonale anbefalinger til podkaster som du kan kose deg med i jula. De lokale er redaktør Søntelies fem lokale anbefalinger.

Gulltransporten

I miniserien Gulltransporten skildres historien om hvordan Norges gullbeholdning ble smuglet ut av landet under andre verdenskrig, i en ferd fra Oslo, via Lillehammer, Åndalsnes, Molde og Tromsø, fram til ankomsten i Storbritannia og Nord-Amerika.

Historien, som fortelles av Kyrre Holm Johannessen, er den samme som fortelles i den nye storfilmen med samme navn.

– Gulltransporten er en spennende podkast for alle som er interessert i norsk krigshistorie, forteller Fossheim.

Truecrimepodden

I Truecrimepodden forteller Pernille Radeid en ny, sjokkerende historie fra virkeligheten hver eneste uke. Fossheim forteller at denne podkasten ikke passer for sarte sjeler:

– I Truecrimepodden får lytterne alle de grusomme detaljene om seriemord, bestialske drap eller tragiske forsvinninger. Denne podkasten passer for alle dem som synes at det blir for mye kos og hygge i jula.

Våre vinnere

I podkasten Våre Vinnere snakker Knut Skeie Solberg med mennesker som har utrettet utrolige ting om hva det vil si å være en vinner, og om hva som skal til for å vinne.

Solberg får besøk av kjente profiler som blant annet friidrettsutøver Karsten Warholm, håndballspiller Camilla Herrem og fotballpresident Lise Klaveness.

– Jeg synes det er veldig inspirerende å lytte til mennesker som virkelig utfordrer seg selv. I Våre Vinnere får lytterne unik innsikt i hva det er som driver disse menneskene, og hvorvidt det er rå mentalitet, intens selvdisiplin eller noe annet som er nøkkelen til deres suksess, sier Fossheim.

Fladseth

– Mange kjenner allerede komiker Henrik Fladseth fra TV og stand up-scenen, men Henrik har også en hysterisk morsom podkast. Denne er perfekt for alle som liker humor og som setter pris på gode samtaler, sier Fossheim.

I podkasten inviterer Fladseth kjente profiler til morsomme og ærlige samtaler om livets små og store spørsmål. Blant gjestene er blant annet kjendiser som Siri Kristiansen, Steinar Sagen og Else Kåss Furuseth.

Historiepodden og Historiepodden WW2

Fossheim står, sammen med Morten Galåsen, bak Historiepodden og Historiepodden WW2. Han anbefaler disse podkastene til historieinteresserte lyttere:

– Hver uke gir vi lytterne våre interessante og kuriøse fortellinger fra verdenshistorien. Hvis du søker litt annerledes juleunderholdning, så tilbyr vi blant annet episoder om julas opprinnelse, Krampus og den mirakuløse julemiddagen i 1944, sier Fossheim.

Henrettelsespodden

I Henrettelsespodden forteller Kyrre Holm Johannessen og Torgrim Sørnes om menneskene som ble dømt til døden i Norge på 1700- og 1800-tallet.

– Dette er er en podkast for alle som er interesserte i denne mørke, blodige og lite utforskede siden av norgeshistorien. Lytterne får servert fæle og makabre fortellinger, men med en god dose humor, forteller Fossheim.

Lokale godsaker

De fem lokale podkastene OA-redaktør Erik Sønstelie anbefaler er ikke overraskende hentet fra Oppland Arbeiderblad.

– Først og fremst er det lagt ut en årskavalkade i OA Podden. Der går Stina og jeg gjennom de største sakene i 2022 i regionen. Men stadig flere hører på Hundene på Toten og på Potit Podden, sier Erik Sønstelie.

– Marie Grams «Ærlig Talt» er fortsatt vel verdt å høre på. Det samme er Frode Hermanruds «Backstage». Han er også ute med ferskvare nå. Og så har vi Aiman Shaqura som har døpt den nye podden sin «Til topps med Aiman», reklamerer OA-redaktøren.