Torsdag kom Grethe Steensen med et hjertesukk til sine 1500 venner på Facebook. Reaksjonene og kommentarene har gitt innlegget langt større spredning.

Problemet kunne også oppfattes som både interessant og underholdende, riktignok for andre enn Steensen selv. For henne er det virkelig alvor.

– Jeg har fått en mår-utfordring, startet Steensen innlegget, før hun la ut om at en mår bruker trappa til huset hennes som toalett.

Hver natt.

Flere løsninger

Steensen kan fortelle at hun i et forsøk på å få måren til ikke å bosette seg permanent, under eller ved trappa hennes, har forsøkt å helle salmiakk, hvitløk og pepper på trappa.

– Men jeg tror den planlegger å flytte inn under trappa mi, og det er jeg ikke så positiv til, skriver Steensen, som ber om andre råd til å bli kvitt den jevnlig besøkende krabaten.

Og er det en ting som er sikkert, så er det at Facebook gir råd. Blant annet har Steensen blitt rådet til å flytte trappa si og henge opp skilt som sier at måren er uønsket. Hun er også blitt anbefalt å helle urin og avføring fra katt på trappa

– Helt uaktuelt!, har den daglige lederen ved Peder Balke-senteret respondert.

Viltnemda er svaret

Flere av rådene Steensen fikk for å få orden på sitt problem, var å ta kontakt med skadedyrfirma eller Viltnemda. Det viser seg at dette også blir løsningen.

Til Oppland Arbeiderblad forteller Steensen torsdag kveld at hun har blitt forespeilet at Viltnemda vil sette opp en felle og deretter flytte måren ut i naturen.

– Jeg ser absolutt humoren i dette, men jeg kan jo ikke ha den her. Men for et flott dyr det er, sier Steensen til OA.

– Det blir en helt grei avslutning på denne saken, sier hun videre.

Nøyaktig når flyttingen skjer, vet verken vi eller Steensen.

Gjør lite skade

Måren, som er et rovpattedyr med tilhold stort sett over alt i Norge, har ikke for vane å gjøre skade på mennesker eller hus. Den regnes slik sett ikke for å være et skadedyr. Likevel kan måren gi noen utfordringer hvis den bosetter seg i eller under deler av et hus eller en hytte.

Ifølge nettstedet Skadedyrkontrollen er lukten fra dens opphold noe av det mennesker kan merke. For måren samler mat, som kan være illeluktende eller råttent. Hvis den da holder til for eksempel under inngangstrappa di, vil du kjenne lukta.

«Hvis dyret i tillegg yngler under bygningen kan lukt fra avføringen bli overveldende», skriver nettstedet om måren som skadedyr.

Måren er ganske aktiv om natta i vinterhalvåret. Den søker ofte ly i varmere terreng fordi den har en pels som er dårlig isolerende pels.