Helseforetakene må bort 

Av
DEL

MeningerI OA den 29. august går representanter for Sp mot planene om å nedlegge Ullevål og bygge nytt sykehus på Gaustad til en foreløpig prisantydning på 50 milliarder kroner. En investering som vil ramme investering i et nytt sykehus i Innlandet. Helse Sør-Øst sine investeringsplaner er bygd på luft og er en konsekvens av finanskonsulentenes skadelige inntog i helsesektoren der de har fått legge premissene for pasientbehandlingen på bedriftøkonomiske analyser. Helse Sør-Øst sine illusoriske investeringsplaner vil få negative konsekvenser både for pasienter og de ansatt.

I Helseforetaksmodellen skal pasienter forvandles til bedriftøkonomiske enheter og klassifiseres som Alfa, Beta eller epsilonenheter etter hvor lønnsomme de er. Alfaene er mest lønnsomme og kommer straks inn på samlebåndet , og blir automatisk kuttet opp av en robotlege. En ny del fra delelagerhyllen kommer på plass og ved neste trinn blir man automatisk sydd igjen. Dermed blir man automatisk vurdert hvor frisk eller syk man er. Blir man vurdert som 50 prosent frisk blir man utskrevet umiddelbart. Mellom 40-50 prosent frisk får man maks ligge 1 dag. Både liggetid og omsorg koster jo penger så det må begrenses til det minimale. Beta-enheter og epsilon-enheter må stå på venteliste. Beta-enheter gir tross alt positivt dekningsbidrag i forhold til alfa-enheter som gir negativt dekningsbidrag. Derfor nå man behandle 3 Beta-enheter før man kan behandle 1 epsilon. I realiteten bør epsilon-enheter trues til å holde seg friske slik at de ikke belaster Helseforetakets økonomi negativt.

Går Helseforetaket med overskudd vanker det selvfølgelig klekkelige bonuser til ledelsen og finanskonsulentene. Det er denne utviklingen regjeringen og Ap ønsker å forsere ved å ville nedlegge Ullevål og satse på Gaustad. Jeg er helt enig med Sp-representantene i at Ullevål skal bevares, men i Stortinget må Sp ikke bare si nei til lånebevilgningen , men også kreve at Helsereformen og Helseforetaksmodellen må avvikles for godt og gå tilbake til den gamle Forvaltningsmodellen, slik Skottland gjorde med stor suksess. En alternativ sykehusstruktur som representantene nevner kan fort ende opp i en kvasimodell av Foretaksmodellen som ikke er noe bedre. Sp må stå fast på at Forvaltningsmodellen er den eneste riktige og fornuftige modellen å gå tilbake til for både pasienter og de ansatte, og Sp bør presse Ap hardt for å snu i saken og få avviklet Helseforetakene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags