Gå til sidens hovedinnhold

Helsedirektoratet presiserer: Slik er reglene for gjester i jula

Dersom du har gjester som overnatter, teller det som to juleselskaper.

Helsedirektoratet har sendt ut en presisering av de nasjonale rådene for julebesøk. Dersom du har gjester som overnatter, teller det som to juleselskaper.

Statsminister Erna Solberg har varslet at det innføres et juleunntak for antallet gjester man kan ha, hvis man vil følge regjeringens anbefalinger. Det gjør at du kan ha opp mot ti gjester to ganger i jula.

Men dersom gjestene dine sovner på sofaen, eller overnatter på annet vis, teller det som to besøk. Du kan dermed ikke ha opp mot ti gjester på julaften som overnatter til første juledag, og så et nytt selskap seinere i jula.

Kun to selskaper totalt

Helsedirektoratet anbefaler også at du ikke kan både gå i store juleselskap, og holde dem selv. Dersom du går i ett selskap med over ti gjester, kan du kun arrangere ett slikt selskap selv.

Les også

Kommuneoverlegene svarer: Slik blir julefeiringen i Vestoppland

Dersom du har under fem gjester, eller bare gjester fra samme husstand, kan de være på besøk over flere dager. Det anbefales da at alle gjester bør ha enerom, men at gjester fra samme husstand kan sove på samme rom.

Det presiseres også at alle gjester som ikke er fra samme husstand, må kunne holde en meters avstand til hverandre. Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde to meter avstand til folk i risikogruppen, anbefaler Helsedirektoratet.

Smittenivået kan falle

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har tro på at smittenivået kan gå ned i løpet av julefeiringen, dersom alle følger de nasjonale og lokale rådene.

Torsdag la Oslo kommune fram sine råd for julefeiringen, samtidig som Helsedirektoratet sendte ut en presisering om hva som er de nasjonale rådene.

Les også

Slik holder du juleselskapet smittefritt – sjekk ut tips og triks

Nakstad mener de nasjonale rådene er nok for de aller fleste kommunene i landet, men understreker at flere kan gjøre som Oslo og innføre egne regler eller råd.

Hvis ingen går i fella, men passer seg for fristelsen om ikke å følge anbefalingene, kan smittetallene gå ned, mener Nakstad.

– Vi tror at smittenivået vil kunne falle også gjennom jula, men at det blir veldig viktig å begrense smittespredning etter jul, spesielt for personer som kommer hjem fra julefeiring i utlandet og har karanteneplikt, sier han.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken