Forbrukerdirektør Randi Flesland synes resultatet er nedslående.

– Det går fint an å lage solkrem uten stoffer vi er bekymret for virkningene av. Det har åtte av dem bevist. Solkrem er et viktig vern mot solstrålene, og derfor må det være enkelt å gjøre gode valg. Det er helt feil og unødvendig at økt risiko for kropp og klode er prisen for nødvendig beskyttelse, sier Randi Flesland.

Testen viser at produsenten Boots har en jobb å gjøre. Alle solkremene i Soltan-serien for voksne havner i den dårligste kategorien i testen.

– Det er alvorlig, og vi håper de gjør endringer så de kommer bedre ut i neste runde, uttaler Randi Flesland.

Hun viser til Coop som et eksempel til etterfølgelse.

– De lager selv solkrem som verken er til skade for helse eller miljø, og det er bra. Men de bør kvitte seg med produsenter som leverer kremer som kan gi en risiko. Vi har sendt dem spørsmål om hva de vil foreta seg, og håper de vil gjøre hyllene helt trygge for kundene sine.

Forbrukerrådet har testet 45 kremer, 32 til voksne og 13 til barn.

Solkremene er kjøpt på apotek, parfymeri, helsekostbutikker, dagligvarebutikker og klesbutikker med kosmetikkavdeling. Testen er utført av danske TÆNK. Det er sett etter stoffer som kan være skadelige for miljøet, allergifremkallende eller hormonforstyrrende.

Hva gjør jeg?

  • Bruk solkrem!
  • Vær nøye med å velge riktig faktor til din hud og soleksponering.
  • For å unngå allergifremkallende parfymestoffer, kjøp produkter uten parfyme.
  • Bruk heller krem enn spray, så unngår du eksponering av kjemikalier via luftveiene.
  • At kremen er merket med «allergy» eller «sensitiv» er dessverre ikke en garanti for at kremen ikke inneholder stoffer som kan være allergifremkallende. (Kilde: Forbrukerrådet)