Pasienter samler seg for bedre behandling

SLITER: Mange sliter med sterke smerter og å få hjelp til å holde dem i sjakk. (Illustrasjonsbilde: Frank May / NTB scanpix)

SLITER: Mange sliter med sterke smerter og å få hjelp til å holde dem i sjakk. (Illustrasjonsbilde: Frank May / NTB scanpix) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Pasienter landet rundt med kroniske smerter samler seg om et nasjonalt opprop for å få bedre behandling.

DEL

Mange lever med sterke smerter som følge av kroniske lidelser. Ifølge Anja Lindtner Greni Hagen fra Fiskum har imidlertid mange pasienter med kroniske smerter opplevd å miste medisinene sine det siste året. Sammen med Pål Kenneth Thomassen, opprinnelig fra Gjøvik, men nå bosatt i Krødsherad i Buskerud, jobbes det med et nasjonalt opprop.

De har opprettet en lukket gruppe på Facebook hvor folk med ulike diagnoser og lidelser er medlemmer. Felles for dem er store smerter, og mange deler sykdomshistorier og spør om råd.

- Mistet medisiner

– Det siste året har det økt veldig med pasienter som plutselig blir tatt av medisinene sine uten at de får noe alternativ. De får beskjed om å tenke positivt. Alle type diagnoser kan møte dette, sier Thomassen.

Sammen med Hagen jobber han med å lage oppropet som de planlegger å sende til smertepoliklinikker, fylkesleder og politikere.

– Vi ønsker å sette fokus på hvordan smertepasienter behandles. Mange opplever at de blir behandlet som ruspasienter uten at de er rusmisbrukere. Mange opplever også at de blir sett på psykiatripasienter og at de fysiske smertene ikke får fokus, sier hun.

Hun opplyser at mange pasienter forteller om vonde opplevelser, men det er også andre som har et godt forhold til legestanden.

Målet er at oppropet skal bestå av et innledende brev, og at de skal kunne dele pasienthistorier. De personlige historiene vil være anonyme.

– Vi jobber med å samle inn underskrifter. Vi vil ha over 500 for å vise at vi er mange, sier Thomassen og Hagen.

Skadet i tenårene

Thomassen har levd med sterke smerter siden han var 15 år. Thomassen ble skadet i forbindelse med en avslutningsfest i forbindelse med avgang fra ungdomsskolen for snart 30 år siden.

– Jeg ble stukket med noe, men vet ikke hva. Jeg fikk infeksjon og hadde 114 operasjoner på to år, sier han.

Han har fortsatt smerter, men opplyser at han sammen med fastlegen har klart å finne en god form for medisinering.

Hagen opplyser at plagene hennes oppsto etter en feilbehandling på sykehus. Hun forteller at hun har en nerveskade, men etter flere år med sterke smerter og lite søvn, kan hun nå leve et helt greit liv.

– Vi har litt mer krefter og kan hjelpe andre som sliter, sier Hagen.

Arbeidet med oppropet er i gang, og de håper å kunne sende det før jul.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken