Kjønnssykdommen spres med rekordfart

kondom kvinde sikker sex beskyttelse flirt

kondom kvinde sikker sex beskyttelse flirt Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Frykter gonorè-smitten kan nå ungdomsmiljøene.

DEL

[Side2:] Torsdag skriver svenske medier om en kraftig økning i kjønnssykdommen gonorè.

På ti år har antallet tilfeller av gonorè økt fra 104 til 885 – bare i Stockholm. I hele Sverige var tallet på 1780 tilfeller i 2016. Det er det høyeste tallet siden 1987, ifølge SVT.

Vi har den samme kraftige økningen i Norge, bekrefter Folkehelseinstituttet.

I fjor ble det registrert over 1.000 tilfeller av gonorè her hjemme, mot 851 i 2015, og 682 tilfeller i 2014.

Øker mest blant kvinner

Ifølge FHIs rapport fra 2015, viser det seg at det er en spesielt sterk økningen av gonoré blant kvinner, der antall meldte tilfeller har tredoblet seg på få år.

– Vi ser den samme bekymringsfulle økningen i Norge, som vi har sett i Sverige og Danmark. De nordiske landene pleier å følge hverandre, sier Øivind Jul Nilsen i Folkehelseinstituttet til Side2.

Han er seniorrådgiver på avdelingen for turbekulose, blod-og seksuell smitte.

Dette er gonorè

Kjønnssykdommen gonorè forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Sykdommen overføres gjennom ubeskyttet sex, og kan overføres ved oralsex, analsex, og vaginal sex. 

Symptomer hos kvinner kan være gul eller grønnlig utflod, smerte når man tisser eller smerter nederst i magen. Hos menn kan symptomer være brennende smerte når man tisser, hyppig urinering, ømme testikler, rødhet på tuppen av penis eller væske eller puss som kommer ut av penis, ifølge FHI.

Smitterisiko reduseres ved å bruke kondom ved tilfeldig sex, og også ved å ha få sexpartnere.

Er gonorè farlig?

Hvis man ikke behandler kjønnssykdommen gonorè, kan det føre til bekkeninfeksjon, det vil si infeksjon i livmor og eggledere, eller infeksjon i testikler og bitestikler. 

Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn, ifølge Sex og samfunn.

Frykter epidemi

NRK skrev tidligere denne uken om den kraftige økningen, og da uttalte flere eksperter at de frykter en epidemi. FHI jobber stadig med å få ut informasjon og ha økt bevissthet rundt spredningen, blant annet ved å få ut oppmerksomhet i media.

– Den kraftige økningen skyldes mer seksuell aktivitet i befolkningen, men vi har ikke entydig data som viser at nordmenn har flere seksualpartnere, eller i mindre grad bruker kondom, mener Øivind ved FHI.

– Gonorè er svært smittsomt, og når det blir mer av smittestoffet i befolkningen, vil den lett kunne spre seg fra de mest utsatte gruppene, til nye grupper. For eksempel inn i ungdomsmiljøene.

I disse dager jobber FHI med de nye tallene for 2016, som vil bli sluppet 15.mars.

Artikkeltags