Nå er absolutt siste frist for gratis HPV-vaksine

SISTE MULIGHET FOR GRATIS VAKSINE: Bilde fra ledende helsesøster Karoline Duenger og helsesøster Mariann Rydland ved Gjøvik helsestasjon som hadde skapet fullt med HPV vaksiner for over to år siden.

SISTE MULIGHET FOR GRATIS VAKSINE: Bilde fra ledende helsesøster Karoline Duenger og helsesøster Mariann Rydland ved Gjøvik helsestasjon som hadde skapet fullt med HPV vaksiner for over to år siden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter nyttår vil det koste deg i underkant av 4000 kroner for HPV vaksine.

DEL

Gjøvik Helsestasjon er allerede fullbooket, men helsestasjonene i Østre og Vestre Toten har fremdeles noen ledige timer før jul. Fristen er ut desember 2018 og det begynner å bli fullbooket.

Kristin Tosterud ved helsestasjonen på Vestre Toten understreker at de ikke har kapasitet til å vaksinere andre enn egne innbyggere i kommunen.

– Torsdag er siste mulighet, sier hun.

Om du er født i 1991 eller senere, anbefaler folkehelseinstituttet at du tar vaksinen.

Beskytter mot kreft

Hensikten med vaksinen er å beskytte mot livmorhalskreft. Det er siden 2009 gitt 939.328 doser med HPV-vaksinene Gardasil og Cervarix til nordmenn. Folkehelseinstituttet annonserte i 2016 at det skal tilby et toårig gratis HPV-vaksinering for kvinner født i 1991 eller senere.

Ifjor kom det en ny ordning om at alle jenter i 7 . trinn har fra høsten skal få HPV vaksinen. Gutter får også tilbud om vaksinering i 7. trinn.

Vaksinen kan man få hos fastlegen, gynekologen eller andre helsetjenester som tilbyr vaksinering.

Artikkeltags