Livmorhalskreft: Fire kvinner i Oppland får erstatning

Artikkelen er over 1 år gammel

Fire kvinner i Oppland har ikke fått den oppfølgingen de har rett til på grunn av forsinket diagnostisering av livmorhalskreft.

DEL

Det opplyser Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i en pressemelding. Totalt 66 kvinner i hele landet har fått erstatning, hvorav fire bosatt i Oppland.

Kvinnene har fått erstatning fordi NPE mener de ikke har fått den oppfølgingen de hadde krav på.

– Disse kvinnene har ikke fått den oppfølgingen de skulle hatt, og det fikk alvorlige konsekvenser for dem. Vi mener at alle disse 66 kvinnene mest sannsynlig kunne ha unngått å få kreft hvis prøvene hadde blitt fulgt opp på riktig måte, sier NPEs direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemelding.

Nedsatt livskvalitet

NPE har gått gjennom sine erstatningssaker som omhandler forsinket diagnose av livmorhalskreft. Sakene er fra perioden 2014 til oktober i 2018.

81 prosent av sakene gjelder feiltolkning av prøvesvar eller undersøkelse, resten gjelder at funn ikke er fulgt opp, eller at det er ikke tatt prøver. I 72 prosent av sakene mener NPE at kvinnene har en dårligere mulighet for å overleve kreften fordi kreften ikke ble oppdaget tidlig nok. To kvinner døde av feilen som ble gjort.

– Det er trist å se de alvorlige konsekvensene for disse kvinnene. Mange av dem er kvinner i 20- og 30-årene, som har fått skader og nedsatt livskvalitet. For eksempel ser vi kvinner som mister muligheten til å få barn fordi de får fjernet livmor og eggstokker. De får plager med for tidlig overgangsalder og problemer med urinveiene. Mange får fjernet lymfeknuter, som fører til varige problemer, sier Jørstad.

Kunne vært oppdaget tidligere

Av de 66 medholdene gjelder 4 av sakene kvinner som er bosatt i Oppland. Kvinnene opplevde at celleprøven ble feiltolket, slik at man ikke oppdaget forstadiet til kreft så tidlig som man kunne ha gjort.

– Av disse 4, har 3 av dem opplevd at den forsinkede diagnosen av livmorhalskreft har ført til at de har en dårligere mulighet for å overleve kreften fordi kreften ikke ble oppdaget tidlig nok, opplyser NPE.

Det er hittil utbetalt nærmere 3,3 millioner kroner i erstatninger til disse kvinnene. Flere av disse sakene er ikke ferdigbehandlet med endelig erstatning.

Artikkeltags