NTNU-forsker vil finne ut hvordan de eldre i Oppland har det

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– Ensomhet blant eldre er svært utbredt, hevder noen, men stemmer det egentlig? Dette er bare ett av mange spørsmål Norse-undersøkelsen vil gi oss svar på, sier Øyvind Kirkevold.

Professoren ved NTNU i Gjøvik, avdeling for helse, omsorg og sykepleie, er prosjektleder for en stor ny undersøkelse om hva som bidrar til god helse i voksen alder. Invitasjon til aktuelle deltakere sendes ut mandag 12. desember. Det dreier seg om 2000 tilfeldig utvalgte opplendinger over 60 år. Kirkevold håper flest mulig av dem som får invitasjonen i posten vil takke ja til å bli med.

Selve undersøkelsen skal gjennomføres fra slutten av januar til midten av mars 2017. Respondentene blir invitert til å komme til bestemte lokaler. De som ikke er i stand til det, vil få tilbud om hjemmebesøk. Selve undersøkelsen er beregnet å ta cirka halvannen time.

LES OGSÅ: Ensomhet hos eldre - også et ansvar for fastleger

LES OGSÅ: – Helsepersonell som klager over evig dårlig samvittighet på jobb, må endre egne holdninger

Viktig kunnskap

– Prosjektet tar blant annet sikte på å finne ut hvordan økonomiske og sosiale forhold påvirker folks helse i eldre år, sier Kirkevold. Han mener at studien er svært viktig, fordi den vil gi politikerne et viktig kunnskapsgrunnlag når de planlegger framtidens eldreomsorg.

Norse-undersøkelsen består både av intervju, veiing, måling og blodtrykksmåling, samt tester som skal vise gripestyrke, ganghastighet, balanse, med mer. Balanseferdighetene testes blant annet med en flamingotest, som går ut på å stå på ett bein med lukkede øyne i ti sekunder. Det gjøres også enkle tester av hukommelse og abstraksjoner. Intervjuet handler om nåværende livssituasjon, alt fra alkohol- og tobakksvaner til yrke, ensomhet, med mer.

LES OGSÅ: Omsorgsbolig - et liv i ensomhet

Får hjelp av sykepleierstudenter

Det er tredje års sykepleierstudenter ved NTNU som er i kommunal praksis som vil gjennomføre intervjuene og testene.

– Vi har gode erfaringer med å bruke sykepleierstudenter fra en forstudie som ble gjennomført i 2044, sier Kirkevold.

LES OGSÅ: Forsker på aldring i Oppland

Han viser til at Oppland ligger langt framme innen livsløpsforsning på grunn av Opplandsundersøkelsen som startet for 40 år siden. Man har derfor mange interessante funn å sammenligne resultatene fra Norse-studien med. Undersøkelsen vil også bli sammenholdt med en tilsvarende undersøkelse («Share»), som er gjennomført i 19 andre europeiske land og i flere andre land over hele verden.

NTNU Gjøvik er eier av prosjektet. Det gjennomføres i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Alderspsykiatrisk forskningsenhet ved Sykehuset Innlandetog Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. Undersøkelsen NORSE er godkjent av Datatilsynet og følger deres retningslinjer.

LES OGSÅ: Svært begrenset andel frivillige i eldreomsorgen

Artikkeltags