Eldre forveksler medisinene sine

Illustrasjonsbilde/arkiv

Illustrasjonsbilde/arkiv

– Svært farlig, sier fylkeslegen i Oppland.

DEL

En nasjonal kampanje kalt «Rydd skapet» skal få flere til å rydde opp i medisinene sine, oppbevare dem sikkert og returnere gamle produkter til apoteket. Kampanjen har utgangspunkt i miljøhensyn, men tiltaket har også stor betydning for personlig sikkerhet, påpeker Fylkesmannen i Oppland i en nyhetsmelding.

– Tall fra Giftinformasjonen viser at eldre gjør feil med medisiner det er svært farlig å gjøre feil med. Sykdomsbildet til eldre kan skifte raskt, og noen medisiner tas bort mens andre legges til. Derfor er det spesielt viktig at eldre rydder ofte i medisinskapet, sier fylkeslege Erlend T. Aasheim.

Mindretall bruker mye

De siste årene har Giftinformasjonen fått nærmere 1200 henvendelser på landsbasis fra eldre over 70 år som har forvekslet, feildosert eller har hatt uhell med medisiner.

Eldre over 65 år utgjør om lag 15 prosent av befolkningen, men bruker 50 prosent av legemidler som skrives ut. Fire av ti rydder sjeldent eller aldri i medisinene sine, viser en undersøkelse utført av Opinion.

«Legemidler i miljøet er et økende problem, og det er derfor viktig at ubrukt medisin ikke kastes i søppel eller i avløpet, men returneres til apoteket», heter det i nyhetsmeldingen fra Fylkesmannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjonsbilde/arkiv

Illustrasjonsbilde/arkiv

Aksjon denne måneden

Ryddekampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien og Norsk Vann.

Kampanjeperioden er 6. til 27. september. I denne perioden vil det være aktiviteter på apoteker og i sosiale medier.

Giftinformasjonen er det​ nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet for akutte forgiftninger og forgiftningsfare. De er i beredskap hele døgnet, alle dager i året.

Artikkeltags