Gå til sidens hovedinnhold

Helse Sør-Øst har satt Innlandet i brann

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er nå nødvendig at Helse Sør-Øst får prosessen om den tidligere omforente sykehusstrukturen på sporet igjen og legger brikkene i riktig rekkefølge. Det er mer enn uklokt å presse gjennom et vedtak for å vise at man tåler noen vindkast.

Å snu i tide og erkjenne at det var lite formålstjenlig å konstruere en sykehusstruktur på et fordreid målbilde, spesielt tilrettelagte analyser og utelatelse av det mest omforente alternativet, er å ta ansvar og vise respekt for tidligere beslutninger. Det er nødvendig å sikre befolkningen i hele Innlandet en best mulig sykehusstruktur, ikke bare de som bor i triangelet Gjøvik - Hamar - Lillehammer. Det er både forstemmende og helt uforståelig at noen fortsatt tror det hele dreier seg om de 10 minuttene i reisetid mellom Moelv og Brumunddal.

Det kan være smertefullt å snu for Helse Sør-Øst, men jeg tror tilliten til helseforetaket kan bli gjenopprettet og til og med styrket om de nå innser at den eneste og mest bærekraftige sykehusstrukturen i Innlandet er å legge hovedsykehuset i Moelv, et elektivt sykehus på Gjøvik og et akuttsykehus på Elverum. Det blir helt feil å legge et akuttsykehus tett innpå hovedsykehuset både med hensyn til pasienter og beredskap. Det «store» lokalmedisinske senteret som var tiltenkt Elverum, legges til Lillehammer.

Kommentarer til denne saken