Helse-Norge før og nå

Av
DEL

MeningerMange nordmenn er av den oppfatning at det var best å vokse opp etter krigen under regimet til landsfaderen Einar Gerhardsen. Sykehusvesenet ble drevet etter den såkalte forvaltningsmodellen, det vil si at sykehusvesenet var i fylkeskommunal regi, og man opererte med budsjetter som kunne justeres fra år til år.

I 2001 ble forvaltningsmodellen gjort om til foretaksmodellen, det vil si at det offentlige helsevesenet som er gratis skal tjene penger og gå med overskudd som en hvilken som helst annen kapitalistisk bedrift. Resultater er lange ventelister for de av oss som ikke har økonomi nok til å kjøpe behandlingsplasser i det private.

Siden jeg har fartstid i norsk psykiatri siden 1984 er det naturlig nok psykiatrien som er mitt hjertebarn. Styret i Sykehuset Innlandet vedtok tidligere i år å legge ned 15 sengeposter på Reinsvoll, som ved siden av Blakstad Sykehus i Asker regnes for å være landets beste psykiatriske sykehus. Jeg personlig synes dette vitner om et kynisk menneskesyn hos de ansvarlige for dette vedtaket. Satt på spissen produserer man 15 potensielle selvmordskandidater.

Gunnar Kollstad,

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags