Gå til sidens hovedinnhold

Helhetlig kollektivtjeneste i egenregi

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I høst kjempet bussjåførene en stolt og viktig kamp for sikkerhet på veien, for å unngå ekstremt lange skift uten betaling og for å ha ei lønn å leve av. Grunnlønna for en bussjåfør er 381 000 kroner i året. Direktørene for busselskapene som drifter bussrutene våre håver imidlertid inn 10 ganger så mye i årslønn. Under anbudsregimet har bussdirektørenes lønninger skutt i været.

Innlandet fylkeskommune har 13 kontrakter med åtte busselskaper per i dag. Det blir jammen en god del millioner kroner som går rett til direktørenes lommer av fylkeskommunens kollektivbudsjett. I tillegg sluker jo selve anbudsprosessene store penger, og ikke minst - busselskapene skal også ha profitt.

Ville det tjene fellesskapet at fylkeskommunen drifter kollektivtjenesten selv? Fylkestinget bad fylkesrådmannen å vurdere en mulig drift i egenregi. Det har fylkesrådmannen nå sagt nei til. Begrunnelsen er at fylkeskommunen står i en krevende økonomisk situasjon. Dette blir som å spare på skillingen, men la dalaren gå. Det viser seg nemlig gang på gang at ved å drive tjenesten selv kan vi spare penger og bli mer fleksible.Dette er en tjeneste som koster skjorta, og denne skjorta passer ikke så godt lenger.

Husker du hva som skjedde da kommunene overtok søppelkjøringa selv? Renovasjonstjenesten i Norge gjennomgikk store endringer etter RenoNorden-krisen høsten 2017. I dag har veldig mange kommuner som hadde renovasjon på anbud, tatt tjenesten tilbake. Kommunene melder om bedre tjeneste og tryggere forhold for ansatte. I tillegg sparer de penger.

Innlandets kollektivtjeneste fungerer svært ulikt når det gjelder periferi og sentrale strøk, og skoleskyssen tar stor del av kollektivbudsjettet. Derfor er det et stort potensial for en bedre tjeneste for innbyggerne når vi ikke splitter opp Innlandet i bussrute-kontrakter. Når vi får kontroll over hele tjenestetilbudet, har vi større mulighet for å få best mulig dynamikk! Fagforbundet Innlandet og Innlandet Arbeiderparti inviterer til felles webinar der vi diskuterer om det er lønnsomt å sette ut egne tjenester på anbud, eller bør vi holde på i egenregi? Hvordan kan vi sikre gode tjenester ved å drifte selv? Og hva med arbeidstakernes rettigheter? Meld deg på og klikk inn onsdag 11. november.

Og når det gjelder saken om å vurdere egenregi i fylkeskommunen – vi legger’n ikke død!

Kommentarer til denne saken