Gå til sidens hovedinnhold

Biskop Solveig Fiske langer ut mot hatmeldinger

Artikkelen er over 2 år gammel

Biskopen i Hamar er sjokkert over hatmeldingene som mange Utøya-overlevende mottar. Hun ber blant annet Frp om å ta et oppgjør med Sylvi Listhaugs retorikk.

Det var NRK Hedmark og Oppland som først omtalte biskopens utspill. Hun la lørdag 21. juli ut en kronikk på sin Facebook-side der hun skriver at hun er opprørt over å lese hva de overlevende etter Utøya-terroren får av hatmeldinger.

«Jeg forventer at Fremskrittspartiet tar oppgjør med språkbruken og budskapet til profilerte politikere som Sylvi Listhaug. Noe annet er ikke mulig dersom en ønsker å framstå med anstendighet,» skriver hun.

Fiske sier hun er klar over at kirken ofte anklages for å blande seg for mye inn i politikk, men at det ikke er noe alternativ å la være.

– Kirka kan aldri tie når vi står ansikt til ansikt med urettferdighet. Vår oppgave er å prioritere menneskeverd, sier hun til NRK

Les hele kronikken til biskopen her

I morgen er det 22.juli. Denne dagen med så mye smerte sorg og savn. Så mye grusomhet og ondskap med bakgrunn i ei tenkning og en ideologi som nedskriver menneskeverdet og betydningen av ethvert menneske sin uendelige verdi. Som tramper på den grunnleggende sannheten at vi alle er mennesker og tilhører hverandre som menneskeslekt på tross av forskjeller.

Jeg er så forskrekket og sint og opprørt over å lese hva unge overlevende etter terroren på Utøya får av hatmeldinger. Det er totalt uakseptabelt! Vi må slå ring rundt disse unge menneskene, løfte stemmen vår til protest og være tydelige på at dette går ikke an.

Ikke minst må politikere i alle leire være så voksne at de tar et oppgjør med kommunikasjonsformer som gir legitimitet til de holdninger og den språkbruken som nå er omtalt i forkant av 22. juli i år.

Jeg forventer at Fremskrittspartiet tar oppgjør med språkbruken og budskapet til profilerte politikere som Sylvi Listhaug. Noe annet er ikke mulig dersom en ønsker å framstå med anstendighet. De må forstå at når sentrale politikere tillater seg sleivete språkbruk så inviterer det andre til det samme.

De forferdelige hendingene som rammet unge mennesker på AUFs sommerleir og våre sentrale myndigheter 22.juli 2011 gjorde at vi reagerte med fokus på menneskeverd, samhold og omsorg. I møte med det umenneskelige og uforståelige, søkte vi sammen til det livgivende som har mange navn.Navn som kan samles i ordene. Tro, håp og kjærlighet.

Er alt dette glemt? Når vi ser hva de unge overlevende etter Utøya utsettes for så må vi si at det er tid for oppgjør! Oppgjør med språkbruk som river i stykker. Oppgjør med ei gift som sprer seg og gjør blind. Oppgjør med det som ikke bygger på at ethvert menneske har menneskeverd.

Kommentarer til denne saken