Førsteårssenioren fra Gjøvik Skiklubb hang godt med i finalen, men det ble litt tungt mot slutten for Hedda, som leverte en solid innsats i Harstad.

– Ja, det er helt sprøtt, egentlig, sa storesøster Tuva (22), som måtte seg seg slått ut i semifinalen – i samme heat som Hedda.

– Det er hennes første finale på seniornivå. Det beviser at hun har tatt et stort steg, fortsetter en imponert Tuva.

Favorittseier

Hedda Bakkemo innrømmet at det var rart å stå ved siden av søsteren på startstreken.

– Det var litt synd vi ikke fikk gått i hvert vårt heat og at vi kunne gått til finalen begge to. Men Tuva er verdensmester i å unne andre suksess, sa hun etterpå.

Det ble en tett og jevn finale, hvor favoritten Julie Myhre (25) som ventet var sterkest, fulgt av Amalie Håkonsen Ous og Martine Engebretsen. En av favorittene, Anna Svendsen, ble henvist til fjerdeplassen.

Kvartetten Myhre, Ous, Engebretsen og Svendsen dominerte NM-sprinten gjennom dagen. De var de fire raskeste i prologen, vant hver sin kvartfinale og ble nummer én og to i semifinalene.

Tøffe dueller

– Jeg gjorde mitt beste, men det var et høyt nivå på finalistene, mange med mye rutine fra tidligere. Det har ikke jeg. Det var tøffe dueller og spisse albuer, der har jeg noe å lære sa Hedda etterpå.

– Hun er blitt god. Det var første gang vi gikk direkte mot hverandre i en sprint, og Hedda hadde mange flere gir enn meg, mente Tuva - godt fornøyd med innsatsen i løpet av NM-dagene i Harstad.

Tremila tirsdag skal hun ikke gå.

– Nei, jeg er ganske utladet og veldig sliten. Nå skal jeg få beina høyt, drikke cola og lade opp til flere NM-løp på Lygna. Der skal Hedda og jeg gå teamjsprint sammen. Det skal bli virkelig gøy, sa ei som vanlig sprudlende Tuva Bakkemo.

Sist i semifinalen

Ansgar Evensen gikk en god prolog og var tredje best. I kvartfinalen kom Vind-løperen seg veldig greit videre, men så ble det bråstopp i semifinalen.

Der kom han tidlig på etterskudd og endte med å bli sist i sitt heat. Ansgar gikk dermed glipp av muligheten til å kopiere NM-gullet fra Konnerud i 2020.

I stedet innfridde Erik Valnes forventningene og spurtet til seier foran Håvard Moseby i guttas finale.

Det har vært noe usikkerhet rundt formen til Valnes etter nylig koronasykdom, men uten landslagskollegene på start var han klart best i NM. Bardufoss-løperen vant både prologen, kvartfinalen, semifinalen og finalen.

– En fornuftig trener og et fornuftig medisinsk apparat har bremset meg litt. Men jeg har hatt en relativt mild variant (av korona), og jeg følte jeg hadde gode argumenter for å gå her. Da la jeg litt press på meg selv. Det er først og fremst deilig å kjenne at kroppen fungerer, sa Valnes til NRK og konkluderte:

– Det er veldig, veldig artig å ta et NM-gull i Troms, sa løperen fra Sørreisa, som går for Bardufoss og bor i Tromsø.