Gå til sidens hovedinnhold

Hattrick uten triks

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som offensive fotballspillere, ser vi ofte ulike partiprofiler drible og finte seg gjennom forsvaret til motstandere og potensielle velgergrupper. Det kan være tungt og krevende, og imponerende prestasjoner er å se. Men ganske ofte kan taklingene være i hardeste laget og retorikken preget av tåkelagte framstillinger, fordeling av skyld eller pulverisering av ansvar. Det egentlige budskapet blir liggende i tåkehavet, og man må vente med å finne meningen til skodden av beskyldninger har lettet eller støvet etter ordkampen har lagt seg. Slagord benyttes ikke sjelden i overbevisningsstrategier. Disse har i fellestrekk tendens til å love veldig mye, men på en så diffus måte at det er vanskelig å få noe særlig konkret ut av det. Å spille på følelsene våre kan være effektivt, men kan lett bli politisk akrobatikk som kan slå ut ulike veier. Det er heller ikke tilfeldig hvilke termer som benyttes til enhver tid. Ordet «kamerat» brukes i dagligtale som synonym til «venn» eller «kompis». Men dette ordet brukes også helt bevisst i politisk sammenheng om «gutta på gølvet» og lager en slags inkludering og folkelighet der man kanskje kan spille på «kompis-mentaliteten» og få med seg visse velgergrupper ved dette. Samtidig kan det kanskje føles ekskluderende for andre.

De flinkeste spillerne på banen er ofte de mest populære. Det er da befriende å finne ut at man ikke nødvendigvis må være sjongleringsmester i verbale ordkriger. Jeg trenger heller ikke å lære manipulasjonsteknikker eller hvordan-bestå-løgndetektor-test. Jeg representerer et parti der jeg bare skal komme med enkle sannheter og få fram en erkjennelse av det vi alle mennesker innerst inne vet: Vi har naturen til låns og må gjøre vårt beste for å ta vare på den. Vi har fått del i en uendelig stor gave, og det er opp til oss hvordan det går med denne enestående presangen vi forvalter – vår egen jordklode. Jeg representerer Miljøpartiet De Grønne i Vestre Toten. Jeg vil stå opp for de små menneskene som kommer etter meg, og føler en forpliktelse for disse.

Mitt budskap er ting du allerede selv vet, og alt som trengs er en erkjennelse og en vilje til handling ut fra dette. Du vil, som meg, gi rent vann, sunn mat og trygge omgivelser til sønnen eller datteren din. Du vil gjøre ditt beste for å sikre at du ikke får i deg miljøgifter og puster inn gasser som er skadelig for lungene dine. De Grønne vil erstatte utrygge oljejobber med framtidsrettede grønne jobber. Vi vil få til en storstilt satsing på å utvikle ny fornybar energiproduksjon som havvind, biogass, solenergi, bølgekraft og geotermisk energi. Vi vil innføre klimabelønning slik at de som har lave karbonutslipp vil tjene mer enn de med høye utslipp. Vi ønsker å pålegge alle kommuner og fylkeskommuner å ha egne naturbudsjett. På samme måte som man har et økonomisk budsjett skal kommunene vise hvordan hver enkel budsjettprioritering har positive eller negative konsekvenser for naturtap. For å sikre framtidens matproduksjon må vi ha en nullvisjon for nedbygging av matjord.

Dette er bare noen få elementer i en helhetlig strategi og langsiktig tenking som jeg er uendelig glad for å ha fått innblikk i og å være en del av. Det gir meg både håp og glede.

For å sitere fysiker og klimaforsker ved Cicero, Bjørn H. Samset: «Klimaet er ikke magi. Det følger naturlovene, akkurat som solsystemet og kroppene våre. At klimaendringene i hovedsak er menneskeskapte er empirisk bevist, på lik linje med at antibiotika kurerer sykdom.»
Med din hjelp og ved fair play kan vi oppnå hat trick uten et eneste triks – for mennesker, dyr og miljø.

Veslemøy Linde, 2.-kandidat MDG, Raufoss

Kommentarer til denne saken