Harepesten har nådd Valdres

Artikkelen er over 1 år gammel

Beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet Jorun Jarp opplyser til OA at det er funnet harer døde av harepest i Øystre- og Vestre Slidre i Valdres.

DEL

17. juli meldte NRK Hedmark og Oppland at det var funnet hare død av harepest i Ringebu.

Jorun Jarp opplyser at prøvesvar etter funn av døde harer viser at sykdommen har kommet til Slidre i Valdres. OA kjenner til at fire døde harer er funnet i området rundt Syndin, og at det er bekreftet at disse døde av harepest. Jarp kunne ikke opplyse spesifikt hvor i Øystre Slidre funnene er gjort.

Harepest er svært smittsomt, og skyldes bakterien Francisella tularensis holarctica. I Norge regnes ikke sykdommen som dødelig for mennesker, og kan behandles med antibiotika.

Unngå å drikke vann fra bekken

Harepest, eller tularemi, er en infeksjonssykdom som kan overføres fra dyr til mennesker blant annet gjennom drikkevann. Et viktig råd når harepest er konstatert i et område er at en ikke bør drikke vann rett fra bekker, elver eller vann, siden døde dyr kan ligge i vannet. Har man vann fra bønn, bør brønnen og området rundt sjekkes for eventuelle dyrekadavre.

Det er god grunn til å unngå vann fra kilder der det er mange smågnagere, beitedyr eller fugler. Selv i områder uten harepest vil det være hensiktsmessig å vise varsomhet når en henter vann fra slike kilder og gjerne koke det eller på andre måter desinfisere vannet.

Smitten kan også overføres gjennom kontakt med døde eller smittede dyr, for eksempel gjennom sår.

Kjæledyr bære smitten

Hunder og katter kan bli bærere av harepest gjennom kontakt med dyrekadaver eller avføring fra smittede dyr, men ifølge Veterinærinstituttets nettsider er husdyr og kjæledyr lite mottakelige for sykdommen. Hunder kan bli smittet og bli syke gjennom å spise kjøtt fra syk hare eller lemen.

Skjer gjerne i år med mye hare

Oppland Arbeiderblad har vært i kontakt med rovviltkontakt Kjell Arvid Briskodden for regionen vår tidligere i uka, og Briskodden opplyste at han ikke kjente til harepest i Gjøvik-Land-Toten-området, men at harepest gjerne oppstår når populasjonen er høy. Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet bekrefter at det ofte er en sammenheng mellom harepestutbrudd og at det er mye hare.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken